Volledig scherm
© SXC

Boze frituurboeren gooien friet naar stadhuis Gent (video)

GENT - De frieten vliegen in het rond bij onze zuiderburen in Gent. Lokale frietboeren zijn woedend op de gemeente voor het wijzigen van het toewijzingsreglement. Daardoor zijn hun frietkotten niet meer verzekerd van een vergunning.

Uit protest gooiden ze dinsdag kilo's frieten naar het Gentse stadhuis. De trappen van de entree lagen ermee bezaaid. Een pijnlijke vorm van voedselverspilling, zei Christophe Peeters, Schepen van Financiën over de actie tegen het Belgisch dagblad De Standaard.

Smartphone- en tabletgebruikers: zie filmpje hier

De frietboeren verloren dinsdag twee procedures bij de Raad van State voor het aanpassen van de nieuwe regels. De Raad van State verklaarden hun eisen ongegrond. Deze donderdag start de veiling voor het toewijzen van de vergunningen. 

Door de nieuwe regels krijgt de hoogste bieder de vergunning voor een frietkot op openbare plekken. Voorheen konden de zittende frietboeren het hoogste bod overbieden. Daardoor waren ze zeker van verlenging van hun plek.

De frietboeren vrezen nu voor hun toekomst. Enkele grote bedrijven zouden azen op hun plekken. Mochten ze hun plek verliezen, dan krijgen ze een jaar om hun zaakje in te pakken.