Volledig scherm
Bart Tullenaar. © Ruben Oreel

Boze bakker boekt succes: bolusdief brengt bakplaat terug

VLISSINGEN - Nachtbakker Bart Tullenaar heeft vrijdag weer gemerkt wat een krachtig kanaal Facebook kan zijn. Een paar uur nadat hij op zijn pagina een filmpje deelde waarin hij een aflevering van 'Opsporing verzocht' nadeed, bracht een bolusdief zijn bakplaat terug.

Tullenaars bakkerij in Vlissingen stond in de nacht van donderdag op vrijdag bomvol met mensen die na het stappen wel een vers broodje lustten. Terwijl de bakker zich in zijn eentje stond uit te sloven in zijn winkel, werd er een bakplaat met bolussen gestolen. "De meeste klanten ken ik inmiddels best goed en dan is het niet leuk dat ze je zoiets flikken", zegt Tullenaar.

Bloedserieus

Voor hij vrijdagmiddag in zijn bed kroop, wilde hij eerst even zijn verhaal kwijt. En zoals Tullenaar dat vaker doet, deed hij dat met een videoboodschap op zijn Facebookpagina 'Nachtbakker'. "Uit de camerabeelden hebben wij een goed signalement kunnen vaststellen", begint hij daar bloedserieus. "Het is een jongeman met een lengte van ongeveer 1.60 tot 1.85 meter, met een blanke, lichtgetinte, donkere huidskleur. Luisterend naar de naam 'eikel'. Heren, respect heb je voor je ouders, én voor de nachtbakker. Ik hoop dat de bolussen gesmaakt hebben. En als je nou een vent bent, dan kom je de plaat terugbrengen."

Hartstikke nep

Ook al was het signalement hartstikke nep en had Tullenaar helemaal geen camerabeelden, de boodschap heeft wel gewerkt. Een paar uur nadat hij het online zette, werd de plaat teruggebracht. Met twintig euro erbij als 'schadevergoeding'.

Het filmpje was volgens Tullenaar de perfecte manier om de dief te bereiken. "Ik denk dat hij het niet leuk vond om als een misdadiger neergezet te worden en dat dat op zijn geweten heeft gewerkt", verklaart hij.

Kous af

Voor Tullenaar is de kous hiermee af. "Ik had geen aangifte gedaan bij de politie. Het ging me niet zo zeer om die gestolen bolussen, maar meer om het feit dat mijn eigen klanten me belazerden", vertelt hij. Zijn vertrouwen in de mens is door het terugbrengen weer helemaal hersteld. "Het was gewoon een kwajongensstreek."