Volledig scherm
ANP

Borsele wil AZC voor 300 mensen bij 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - De gemeente Borsele wil meewerken aan de komst van een volwaardig asielzoekerscentrum dat plaats biedt aan 300 vluchtelingen bij 's-Gravenpolder. Na een jaar wordt gekeken of er uitgebreid kan worden naar 500 mensen.

Het AZC in 's-Gravenpolder wordt voor vijf jaar neergezet, na vier jaar moet blijken of daar nog eens vijf jaar aan vast wordt geplakt. Dat heeft het college van B en W besloten, alle fracties in de Borselse gemeenteraad steunen het besluit.

'Tamelijk vervelend'

De gemeente biedt het COA een kavel langs de Bernhardweg-Oost (N666) en de Polderweg aan, net buiten het dorp. Deze akker is eigendom van de gemeente. Tot woensdagochtend had Borsele een in hun ogen veel geschiktere plek op het oog, aan de andere kant van de Bernhardweg-Oost, grenzend aan een woonwijk van het dorp.

Het COA had hierover al een deal gesloten met de eigenaar, Top Onions. "Vanmorgen kregen we een telefoontje van het COA dat directeur Adrie Murre zijn woord had gebroken en er dus geen deal meer was", zegt een teleurgestelde burgemeester Jaap Gelok. Hij noemt het plotselinge besluit van Murre 'tamelijk vervelend', omdat bij de omwonenden en de andere inwoners van 's-Gravenpolder vandaag een brief wordt bezorgd over de komst van een AZC op het terrein van Murre.

Modder gooien

Vanmorgen bleek al dat die bewuste locatie weerstand opriep. Op twee plekken langs het kavel verschenen borden met 'GEEN AZC HIER'. Eén van die twee borden werd overigens al snel met modder bekogeld door mensen die het niet eens waren met protest.

Of het protest iets te maken heeft met besluit van Murre om zich terug te trekken, kan Gelok niet zeggen. Hij verwijst daarvoor naar Murre. Een medewerker van Top Onions liet weten 'vooralsnog geen commentaar' te willen geven op de zaak.

Begeleid naar school

Gelok vindt het jammer dat Murre is afgehaakt, omdat de alternatieve locatie een stuk verder van het centrum ligt. "Als hier gezinnen komen, wat we hopen, zullen de schoolkinderen begeleid moeten worden naar school. Op de andere locatie zou dat niet nodig zijn geweest."

Burgemeester Gelok heeft 'geleerd van Breskens' en is daarom niet van plan om grote informatiebijeenkomsten te organiseren. In plaats daarvan houdt hij ronde tafelgesprekken met vertegenwoordigers van scholen, kerken, bedrijven en andere instellingen uit het dorp.

'Geen slikken of stikken'

Een week daarna kunnen mensen die bedenkingen of vragen hebben over de plannen die persoonlijk aan Gelok overbrengen. "Het is geen slikken of stikken, als er bezwaren zijn, kijken we hoe we daar aan tegemoet kunnen komen."

Overigens moet het COA de locatie nog goedkeuren. Mocht dit het geval zijn, dan verwacht Gelok dat het zeker nog een jaar duurt voordat de eerste asielzoekers in 's-Gravenpolder komen wonen.