Volledig scherm
© Thinkstock

Boete mogelijk als gemeente vluchteling niet huisvest

MIDDELBURG - De provincie krijgt meer mogelijkheden gemeenten achter de broek te zitten die onvoldoende vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een huis helpen.

Vlot de opname van deze zogeheten statushouders echt niet, dan kan de provincie uiteindelijk zelfs de huisvestingstaak overnemen. Per geval kost dat de gemeente dan wel 1850 euro per maand.

Dat is het gevolg van nieuwe afspraken tussen het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Provincies hielden altijd al toezicht op de huisvesting door gemeenten. Voor het eerst kunnen ze nu ook een financiële sanctie opleggen. Anderzijds zijn voor gemeenten de mogelijkheden verruimd om de in Nederland geaccepteerde vluchtelingen aan een huis te helpen.

De provincie heeft in een 'interventieladder' vastgelegd wanneer welke actie wordt ondernomen. De eerste en lichtste stap is signaleren, de zesde en zwaarste stap is het opleggen van een sanctie. Dan moeten gemeenten wel volharden in het verzaken van hun huisvestingstaak, want het duurt meer dan anderhalf jaar voor die boete in beeld komt. "De provincie gaat dan ingrijpen op kosten van de gemeente", aldus Schönknecht. "In Zeeland zal het zo ver niet komen."

Commissaris van de koning Han Polman noemt de nieuwe afspraken een stok achter de deur. "Het is nodig dat gemeenten vergunninghouders opvangen. Zo ontstaat er ruimte in de opvanglocaties voor vluchtelingen."