Volledig scherm
© Ed van Alem

Blauwalg hindert zwemmers Thoolse Mijl niet

THOLEN - Het was even spannend, maar uiteindelijk kon de eerste editie van de Thoolse Mijl zaterdag toch doorgaan. Aanvankelijk leek de zwemtocht van de Oesterdam naar Strijenham de dupe te worden van de blauwalg die eind vorige week bij de Bergse Diepsluis is geconstateerd.

Contact met de alg kan leiden tot huidirritaties en maag- en darmklachten.

,,Ik heb het vorige week zelf bij de provincie aangekaart", zegt Andy van de Velde, organisator van de Thoolse Mijl. ,,Ik woont zelf in Strijenham en zag dat er heel veel alg was. In deze extreme vorm heb ik het nog nooit meegemaakt."

,,We hebben de afgelopen dagen wel wat stressmomenten gehad. Vrijdag zag het er nog naar uit dat we niet bij de Oesterdam konden starten, maar zaterdag was al het alg ineens weg. Ik vermoed dat Rijkswaterstaat bij de sluis een en ander dicht heeft gezet."

De Thoolse Mijl werd een succes. Zeventig zwemmers deden mee aan de tocht over 1850 meter. Van de Velde: ,,We hebben al besloten dat we het volgend jaar weer doen."

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.