Volledig scherm
Olaf Hamelink (23) op set van zijn debuutfilm.

'Bijzonder dat mensen mijn film willen zien' (video)

TERNEUZEN - Olaf Hamelink (23), een jonge filmmaker uit Terneuzen, trok de wereld rond met zijn backpack en camera.

Nu staat zijn eerste shortfilm 'Agasanduka' op het programma van drie Afrikaanse filmfestivals. "Het idee dat mensen aan de andere kant van de wereld de tijd nemen om naar een film te kijken die ík heb gemaakt, dat voelt heel speciaal."

Genocide

Zijn debuutfilm gaat over een weduwe die in de Rwandese genocide in 1994 haar familie is verloren. Ruim twintig jaar later, terwijl ze aan het werk is op het land, vindt ze een kist met een potlood en notitieboek in. Alles wat ze tekent en in het kistje stopt, komt tot leven.

Agasanduka betekent 'kist' in het Kinyarwanda. "Ik heb me vooral laten inspireren door de wereld om me heen, maar ook door te kijken naar een heleboel websites, notities, foto's en films."

Film Festivals

De film werd in juli al gedraaid op het Rwanda National Film Festival, vorige week op het Mashariki Afrikan Film Festival in Rwanda en deze week volgt het Amakula International Film Festival in Oeganda. De internationaal ingestelde Terneuzenaar had er nog niet eens aan gedacht om de film onder de aandacht te brengen in zijn geboorteregio. "Ik ga kijken of ik hem ook bij Film by the Sea of het Zeeuws-Vlaams FilmFestival binnen krijg", zegt hij toe.

De eerste shortfilm van Olaf is te bekijken via YouTube, door te zoeken op 'Agasanduka' of 'Olaf Hamelink'.

Lees meer in de PZC van dinsdag 15 maart of via Blendle.

  1. Dambreuk Brazilië: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.