Volledig scherm
Het besef dat afval op het strand schadelijk is voor mens en dier drong gisteren goed door bij 68 leerlingen van OBS Breskens en een kleine helper uit Biervliet. Een in het zand gevonden bestekset werd overigens niet in de vuilnisbak gegooid, maar teruggebracht naar 't Halve Maentje. foto Peter Nicolai

Bijna 20 ton afval van strand gehaald

CADZAND - De rand van Nederland is een stuk schoner geworden. Bijna 20 ton afval is tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van de stranden gehaald. Op 1 augustus ging de schoonmaakactie van start op de stranden in Cadzand en Schiermonnikoog.

De afgelopen veertien dagen haalde Stichting De Noordzee samen met 2.320 vrijwilligers in totaal 19.203 kilo afval op. Opvallendste vondsten: flessenpost uit Engeland, een wc-bril, een koeienhuid, een Zwitsers zakmes, een bh en een wervel van een volwassen bruinvis. Geheel in overeenstemming met eerdere jaren was het overgrote deel van het gevonden afval weer afkomstig uit de maritieme sector. 

Hoewel de stranden nu schoner zijn, is er geen reden tot vreugde, vindt de organisatie. Want dit jaar is aanzienlijk meer afval op de stranden aangetroffen dan in 2015 (toen: 11.555 kilo). De Cleanup Tours zijn bedoeld om het bewustzijn over rommel op het strand te vergroten. Sinds de eerste editie in 2013 is in totaal 57.426 kilo van de stranden gehaald. In totaal werkten daar 6.335 vrijwilligers aan mee.