Volledig scherm
De voeten van medewerkers van Albert Heijn worden door de brandweer afgespoten om verspreiding van asbest te voorkomen. © Ruben Oreel

Bij Albert Heijn XL stond net alles klaar voor megadrukke zaterdag

VLISSINGEN - Het was acht uur, zaterdagochtend. Bij de grootste supermarkt van Zeeland, Albert Heijn XL in Vlissingen, stond alles klaar voor een megadrukke vakantiezaterdag.

Maar er waren nog geen twee klanten binnen, of de deuren gingen dicht. Naar het zich laat aanzien voor de rest van de dag. De supermarkt, en trouwens ook de nabijgelegen Jumbo, lag precies in de rook die vrijkwam bij de brand bij Autobedrijf Hofman, aan de Gildeweg. "Ik ben om zeven uur begonnen", zegt Remy van der Pijl uit Oost-Souburg, die werkt op de broodafdeling. "Toen was er nog niks aan de hand. Maar op een gegeven moment begon het heel erg te stinken. Om acht uur waren er twee klanten binnen en toen kregen we te horen dat de deuren dicht moesten."

"We hadden net alles gebakken en in de schappen gelegd", vertelt zijn collega Danitsja Wouters uit Middelburg.

Al het personeel van Albert Heijn werd binnengeroepen en met schortjes en doeken werden de kieren van de deuren, zowel van de grote ingang als de dienstingang, afgedekt. "De stank werd erger en erger", vertelt Van der Pijl.

Wachten

Toen begon het wachten. "We zijn maar een beetje de dingen gaan doen die we konden", aldus Wouters. "Beetje vegen, beetje spiegelen", verklaart Van der Pijl. "Even moeders bellen of ze op internet wou kijken. Beetje koffiedrinken en praten. De brandweer hield ons niet echt op de hoogte. We moesten overal zelf achteraan."

Voeten schoonspuiten

Rond elf uur werd iedereen naar buiten gedirigeerd. Inmiddels was duidelijk dat er bij de brand asbest is vrijgekomen. Dat is onder meer aangetroffen op het dak van de Albert Heijn. Wouters: "We moesten alles laten liggen en ons verzamelen. Ik ben met de auto. Die moest ik ook laten staan. Die moet eerst worden schoongemaakt." De brandweer spoelde de voeten van alle supermarktmedewerkers schoon, daarna gingen ze een voor een langs een medisch medewerker van de GGD. "Je kon je even melden bij de dokter als je je niet goed voelde", vertelt Van der Pijl. "Dat vond ik niet nodig." Wouters liet wel even naar haar longen luisteren. "Toen ik vanochtend begon had ik nergens last van, maar toen ik buiten kwam sloeg het op mijn keel. Ze hebben naar mijn longen geluisterd, maar dat was goed. Als ik klachten krijg, misselijkheid of hoofdpijn, dan moet ik naar de huisarts."

Assistent-supermarktmanager Lesley Castenmiller verwacht niet dat de Albert Heijn XL zaterdag nog open gaat. "Misschien dat we later vandaag terug mogen om de boel op te ruimen. Maar nog opengaan? Ik weet niet hoe ik mijn personeel weer hier moet krijgen."

Wouters: "Ik moet morgen weer werken. Dan haal ik mijn auto wel op."

Volledig scherm
Remy van der Pijl bij de AH XL © Ernst Jan Rozendaal