Volledig scherm
Decathlon is een grote sportsupermarkt met vooral eigenmerk producten. © Frans Nikkels

Bezwaar tegen komst Decathlon naar Middelburg afgewezen

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag de bezwaren tegen de bouw van een vestiging van de Franse sportketen Decathlon in Middelburg afgewezen. De Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) en de Vereniging van Gebruikers Mortiereboulevard waren in beroep gegaan tegen het verlenen van een omgevingsvergunning voor de bouw van de zaak op het ZEP, aan de rand van de stad.
 

Decathlon wil een winkel neerzetten met daarbij ruimte om de spullen uit te proberen. Het gaat daarbij om voor iedereen toegankelijke sportvelden. Verder bevat het plan een exporuimte voor artikelen en parkeerruimte.

Binnen het maximum

De Raad van State vindt dat de plannen van Decathlon binnen de toegestane maximumoppervlakte blijven. Het rechtscollege stelt verder dat Decathlon past binnen het concept van het ZEP Vrijetijdspark omdat het om detailhandel gaat die behoort tot de branches 'sport' en 'fiets'. Er is in de ogen van de Raad van State sprake van 'detailhandel ter ondersteuning van grootschalige, dagrecreatieve voorzieningen'. Het feit dat Decathlon zich niet vestigt in het kernwinkelgebied van Middelburg is daarom geen bezwaar voor het verlenen van de vergunning, zo heeft de Raad van State bepaald.

Wethouder Chris Simons is uiteraard blij met deze uitspraak. "'De komst van Decathlon is goed voor de werkgelegenheid en de economie op Walcheren. Met deze uitspraak van de Raad van State kan Decathlon verder aan de slag met de plannen voor een winkel op ZEP.”

Blij

Rudi Wakelkamp, directeur vastgoed van Decathlon in Nederland, is uiteraard blij met de uitspraak van de Raad van State, maar betreurt dat het project in Middelburg jaren vertraging heeft opgelopen. Decathlon maakte eind 2012 bekend een winkel op het ZEP in Middelburg te willen openen.

Wakelkamp: „We kunnen nu verder, de plannen afstoffen en eventueel aanpassen zodat we iets moois in Middelburg kunnen neerzetten.” Wanneer Decathlon de deuren opent op het ZEP kan Wakelkamp niet zeggen. Het zal in elk geval nog niet dit jaar zijn.   Lang geduurd   Lex de Looff, voorzitter van de ondernemersvereniging VOM, stelt vast dat er nu in elk geval duidelijkheid is. „Het heeft allemaal wel erg lang geduurd. Wij hadden geen discussie met Decathlon, maar met de gemeente.” De Looff moet de uitspraak nog bestuderen en met zijn achterban bespreken. „Ik wil mij verder onthouden van commentaar.”

Klik hier voor de volledige uitspraak.