Volledig scherm
© Thinkstock

Bètacollege is bespreekbaar met TU Eindhoven

MIDDELBURG - De TU Eindhoven wil onder voorwaarden meedenken over de vestiging van een bètacollege in Zeeland. "Ze staan er niet afwijzend tegenover", zegt gedeputeerde Harry van der Maas.

Dinsdagavond heeft er in Middelburg overleg plaatsgevonden tussen de stuurgroep van het Zeeuwse onderwijsproject Campus Zeeland, met daarin behalve Van der Maas ook commissaris van de koning Han Polman, en bestuursvoorzitter Jan Mengelers en rector magnificus Frank Baaijens van de TU Eindhoven. In het businessplan voor een tweede university college, gericht op techniek, gaan de initiatiefnemers uit van een samenwerking met de Eindhovense universiteit. Dat was te kort door de bocht, erkent Van der Maas. "We hebben Eindhoven zelf al te veel ingevuld." Tegenover de PZC liet Mengelers deze week weten daardoor verrast te zijn en een bètacollege niet echt te zien zitten.

Kou uit de lucht

Dat betekent dat eerst de kou uit de lucht moest. De Zeeuwse delegatie heeft uitgelegd dat een bètacollege hard nodig is om van Zeeland meer een kennisregio te maken. De TU Eindhoven heeft drie voorwaarden geformuleerd zonder welke samenwerking geen optie is. Het bètacollege moet een macro-doelmatigheidstoets doorstaan, een beoordeling door het Rijk die nodig is voor elke nieuwe universiteit. Voor een university college van 600 studenten is veel geld nodig. Dat moet uit Zeeland komen en niet van de TU Eindhoven. Eventueel zou een kleiner college kunnen worden overwogen. Tenslotte moet er voldoende onderwijzend personeel kunnen worden gevonden, zonder dat dit ten koste gaat van de Eindhovense universiteit.

Haalbaarheid

Afgesproken is de haalbaarheid van deze drie voorwaarden de komende maanden te onderzoeken. Dan valt er te praten, aldus Van der Maas. "Wij hebben een plan voor een bètacollege en zoeken daar de meest geschikte partner bij. Wij denken dat dat Eindhoven is. De TU heeft daar niet positief op gereageerd en niet negatief. Ze staan er niet afwijzend tegenover."