Volledig scherm
verbreding sloeweg © lou raas

Beste variant kruising Sloeweg mogelijk goedkoper

MIDDELBURG - De beste variant voor het kruispunt in de Sloeweg bij 's-Heerenhoek kan mogelijk 3,5 miljoen euro goedkoper uitvallen.

Gedeputeerde Harry van der Maas verwacht daarover 'een dezer dagen' uitsluitsel van Rijkswaterstaat. Hij onthulde dat gisteren in een interpellatiedebat dat was aangevraagd door François Babijn (Partij voor Zeeland). Die had die ongebruikelijke variant van debatteren aangevraagd, omdat zijn schriftelijke vragen over het onderwerp niet naar zijn zin waren beantwoord.

Dus kwam Babijn met een spervuur aan vragen over AEC-bodemas. Dat is een grondstof die kan worden gebruikt bij het ophogen van wegen. Omdat het eigenlijk een afvalstof is, krijgt een aannemer geld toe als hij het gebruikt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zand.

Na 2020 is bodemas een afvalstof die onderhoudskosten met zich meebrengt. Bij de provincie bestond de vrees dat Rijkswaterstaat een Sloeweg met bodemas om die reden over tien jaar niet wil overnemen. Dat is niet meer het geval, onthulde Van der Maas. Van 'nee, tenzij' was het standpunt van Rijkswaterstaat veranderd in 'ja mits'. Hij wil wel zwart op wit de garantie dat bodemas kan worden gebruikt.

Overigens levert dat alleen iets op bij de aanleg van de stervariant van de Sloewegkruising. Die heeft de voorkeur van de meeste Statenleden, maar kost 22,5 miljoen euro. Wellicht kan dat dus goedkoper, als er ook nog een aannemer is die het aandurft en goedkoper inschrijft. Van der Maas: "Ik ben benieuwd."