Volledig scherm
Vlnr. Siem Houmes, Meike van Hese en Pieter Feijtel © Johan van der Heijden

Best cool, je hoofd op een voetbalplaatje

GOES - De voetbalplaatjesactie met lokale clubs bij de Agrimarkt in Goes leeft niet alleen onder kinderen. Opa's en oma's sparen net zo hard mee.

Met een noodgang stuiven Sem Houmes (11) uit Baarsdorp en Pieter Feijtel (10) uit 's-Heer Arendskerke naar een van de prullenbakken op het parkeerterrein van de Agrimarkt in Goes. Iemand heeft twee voetbalplaatjes op de vuilniszak geplakt. "Misschien kunnen we ze er af peuteren", oppert Pieter. Het blijkt niet nodig; de spelers zijn van een andere club.

Moeders

De jongens hebben er heel wat voor over om het album van hun voetbalvereniging VV 's-Heer Arendskerke vol te krijgen, maar hun moeders kunnen er ook wat van. "We zijn hier bijna iedere dag", bekent de moeder van Sem. "Ik vind ze nog te jong om alleen te gaan, dus ik breng en haal ze met de auto. Terwijl Sem en Pieter plaatjes verzamelen, doe ik boodschappen."

De moeder van de 9-jarige Meike van Hese uit 's-Heer Arendskerke vindt dat te ver gaan. Zij houdt het bij één keer in de week. Gelukkig komt Meike niets tekort, vindt ze zelf. "Een heleboel mensen sparen plaatjes voor mij. Mijn tante en oma bijvoorbeeld. Ik hoef er nu nog maar een stuk of 30 van de 250."

Andere teams

Meike voetbalt bij dezelfde vereniging als Sem en Pieter, maar van concurrentie is geen sprake. Het drietal verdeelt de plaatjes eerlijk. Meike steekt ze in haar jaszak, Sem en Pieter verzamelen hun buit in een paarse gymtas. Setjes van de drie andere deelnemende clubs in de gemeente Goes - Luctor '88, VV Goes en SSV'65 - nemen ze ook gewoon aan. "Die ruilen we tijdens de ruildagen met kinderen van de andere clubs", legt Pieter uit.

Dat hun eigen hoofd ook af en toe voorbij komt op een plaatje, vindt het drietal 'best cool'. Maar het is niet de reden dat ze de voetbalplaatjes zijn gaan sparen. "Dat is gewoon leuk om te doen", vindt Sem.

De actie loopt boven verwachting goed, zegt commercieel directeur van Agrimarkt Wilfred van Elzakker. "Jong en oud, echt iedereen doet mee." De voetbalplaatjesactie duurt nog vier weken.