Volledig scherm
Bedrijfsleider Emté op de motorkap van de winkeldieven. © PZC

Bedrijfsleider Emté honderden meters meegesleurd op motorkap winkeldieven (video)

KAPELLE - Een winkeldiefstal bij de Emté in Kapelle is vrijdagmiddag in wildwesttaferelen ontaard, toen de bedrijfsleider honderden meters meegesleurd werd op de motorkap van de dieven. De dieven liepen bij de kassa tegen de lamp, toen bleek dat ze een deel van de boodschappen niet wilden afrekenen.

“Het ging om een totaalbedrag van zo’n vijftig euro. Wijn, sinaasappels, vlees, haarlak en nog wat levensmiddelen”, zegt eigenaar René van Boven. Aanvankelijk nam het duo – een ouder stel – de ontdekking rustig op.

Slinkse wijze
Van Boven: “Het ging om een echtpaar dat al een tijd elke week boodschappen kwam doen. Zeker een half jaar. Maar of ze echt in Kapelle woonden, weet ik niet. Een paar weken terug kreeg ik een tip dat ik ze maar eens in de gaten moest houden. Bij de kassa wierp ik een blik in het mandje en ik zag dat ze op slinkse wijze een deel van de boodschappen aan het zicht van de caissière onttrokken hadden."

Hij vertelde het duo dat ze niet meer welkom waren in de winkel. "Ze namen het heel rustig op. Mevrouw trok haar portemonnee om nog wat dingen af te rekenen, meneer ging de afgerekende boodschappen in de auto te leggen. Op dat moment dacht ik bij mezelf: dit ga ik niet laten passeren, ik bel de politie. Ik liep met de dame naar de auto toe. En daar zag ik tot mijn verbazing dat in de kofferbak nog meer spullen lagen, die hij verborgen had weten te houden. Ik begon steeds bozer te worden.”

Op de motorkap
Van Boven ging in afwachting van de politie met de man in gesprek. “Waarom doe je dit? Wat bezielt je? Die man wees alleen maar met een beschuldigende vinger naar zijn vrouw. Die legde de spullen in het mandje of zo, hij kon er ook allemaal niks aan doen.” Ondertussen liet de politie op zich wachten. “Ik zei: we wachten tóch tot die er is. Het kan best een half uur duren, maar we wachten. En toen zei hij: dan stappen wij in. En dat deed hij.”

Van Boven en een medewerker van de Emté stonden nog tegen de auto geleund, toen de man de motor startte en geheel tegen de verwachting van Van Boven in daadwerkelijk gas gaf. “Hij moest achteruit rijden om weg te kunnen uit het parkeervak. Ik rende naar de voorkant om hem de weg te blokkeren, maar hij liet zich niet weerhouden. Ik had weinig keus: als ik niet overreden wilde worden, moest ik me wel op de kap werpen.”

30 km per uur
Op beelden van de bewakingscamera van Albert Heijn is duidelijk te zien hoe René van Boven zich vastklampt en heen en weer schuift over de motorkap. Koen Harlaar, eigenaar van de AH in Kapelle, kwam de Ooststraat uitrijden toen hij tot zijn stomme verbazing de auto voorbij zag komen rijden met zijn collega op de motorkap.

“De auto reed minimaal dertig kilometer per uur. Dat is dan misschien niet hard, maar als je op zo’n motorkap ligt toch wel”, geeft hij aan. Harlaar schoot direct te hulp. “Vóór de auto van de dieven gebeurde iets waardoor ze moesten afremmen. Dat was mijn kans: ik reed ze met mijn busje klem. Achter de auto blokkeerde een andere wagen hen de weg. Ze konden geen kant meer uit.”

74-jarige man
Van Boven vult aan: “De achterste auto was niet van de politie, want die was er nog steeds niet, maar wel van iemand die bij een justitiële inrichting werkte. Een gevangenbewaarder misschien, die direct handelde. Hij heeft die meneer gesommeerd zijn auto in een parkeervak te zetten. Hij had bedrijfskleding aan en handboeien aan zijn riem, dus dat maakte wel indruk. Hij is gebleven tot de politie kwam.”

Nadat de politie arriveerde, werd het duo meegenomen naar Goes, om verhoord te worden. “Ik heb begrepen dat daarmee de kous af was. “ De 74-jarige man en zijn vrouw (64) uit de gemeente Reimerswaal staan nu te boek als winkeldieven en hebben een winkelverbod gekregen voor Kapelle.

Aangifte
Van Boven heeft er een nachtje over kunnen slapen en overweegt nu toch aangifte te doen, samen met de collega die hem bijstond. “Dit is toch heel wat ernstiger dan een winkeldiefstal. Vanaf het parkeerterrein van de supermarkt aan de Weststraat tot het begin van de Biezelingsestraat, dat is zo’n 450 meter dat ik op die motorkap meegesleurd ben. Op het moment zelf ben ik niet bang geweest. Maar achteraf denk je toch: dat had heel anders kunnen aflopen.”

Een winkeldiefstal bij de Emté in Kapelle is vrijdagmiddag in wildwesttaferelen ontaard, toen de bedrijfsleider honderden meters meegesleurd werd op de motorkap van de dieven. Lees meer op www.pzc.nl