Volledig scherm
Patrijs foto Alex Wieland © Alex Wieland

Bedreigde patrijs krijgt mede dankzij Europees geld leefplek op Schouwen

BURGH-HAAMSTEDE - Mede dankzij Europese subsidie kunnen Zeeuwse natuurbeschermers en acht Schouwse boeren akkers zo inrichten dat de patrijs er kan overleven. Voor de operatie 'red de patrijs' is de komende vier jaar bijna 400.000 euro in kas.

Een Europese bijdrage van twee ton is dinsdag toegekend. Natuurbeschermingsorganisaties, een anoniem fonds en de provincie leggen de rest van het geld op tafel.

Het project moet voorkomen dat de al zo goed als verdreven patrijs totaal van het boerentoneel verdwijnt, maar dient ook als voorbeeldproject voor andere regio's. Acht Schouwse boeren geven de patrijs meer leefcomfort in een 500 hectare groot akkerbouwgebied tussen de Oosterscheldekering en de Schelphoek. Dat gebeurt in overleg met de stichting Zeeuwse Landschap en Landschapsbeheer Zeeland, die in de provincie het reddingsproject uitvoeren en coördineren.

"We experimenteren met een reeks maatregelen. Het is voor akkervogels zoals de patrijs van belang dat de stoppels van de tarwe blijven staan. Zo vinden ze voedsel en beschutting. Je kunt ook stoppels deels niet bespuiten, zodat wilde planten kunnen ontkiemen. Verder kunnen we boeren een vergoeding geven als ze een klein deel van de graanoogst laten staan. Daardoor kunnen de patrijs en andere akkervogels zoals de veldleeuwerik, graspieper en gele kwikstaart weer hun kostje opscharrelen", zegt Chiel Jacobusse van Het Zeeuwse Landschap.

De akkervogel die zich in kleinschalige agrarisch landschap thuisvoelt, is sinds de jaren zeventig bezig aan een vrije val. Zo'n 95 procent van de patrijzen is verdwenen door schaalvergroting en intensievere teelten in de landbouw. Van de miljoen patrijzen zijn er nog 10.000 broedparen over. Volgens Jacobusse broeden in Zeeland hooguit 1000 tot 2000 broedparen.