Volledig scherm
Boulevard Vlissingen © Lex de Meester

Bebouwing Zeeuwse kust in kaart gebracht

VLISSINGEN - De afgelopen drie jaar zijn langs de Zeeuwse kust 1093 villa's, lodges, appartementen, strandhuisjes, hotelkamers of ligplaatsen gebouwd.

Momenteel zijn er 976 in aanbouw, komen er de komende drie jaar 1740 bij en liggen er aanvragen voor nog eens 312. Dat blijkt uit een onderzoek van Natuurmonumenten. Zes Zeeuwse en Zuid-Hollandse natuur- en milieuorganisaties luidden vorig jaar de noodklok. "De plannen voor bouwprojecten op de stranden en duinen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden schieten als paddenstoelen uit de grond", stelden ze. Maar echte cijfers ontbraken, stelt Natuurmonumenten vast.

Daarom heeft Natuurmonumenten onderzocht wat er de afgelopen langs de kust is gebouwd en wat er nog in de pijplijn zit. Er is onderzoek gedaan in het gebied van zee, strand, duinen tot ongeveer 1,5 kilometer van de binnenduinrand van Cadzand tot Den Helder, exclusief de Waddeneilanden en de Zeeuwse en Zuid Hollandse zeearmen. Uitgezonderd is ook het bestaand stedelijk gebied dat hier binnen valt.

Uitgesplitst

De resultaten zijn uitgesplitst naar de drie kustprovincies. In totaal zijn langs de Noordzeekust de afgelopen drie jaar 1741 huisjes en appartementen verschenen, zijn 1478 in aanbouw, komen er de komende drie jaar 3201 bij en liggen er plannen voor nog eens 648.

Natuurmonumenten vindt dat de forse toename aan (reeds gebouwde) en nog neer te zetten huisjes en appartementen bewijst dat er meer afstemming tussen gemeenten en provincies moet komen. Ze vreest een overschot aan vakantieparken, strandhuisjes en hotelkamers. "Met alle gevolgen van dien voor het behoud van open, ongerepte kustlandschappen", schrijft ze in het onderzoeksrapport.

Kustpact

Natuurmonumenten benadrukt de noodzaak om een Kustpact te sluiten voor de gehele Nederlandse kust. Daarin moeten alle betrokken overheden (rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) harde afspraken maken over de bescherming van waarden van de Nederlandse kust zoals openheid, rust, leegheid, stilte, donkerte en ongereptheid.

Minister Melanie Schultz werkt momenteel aan een Kustpact. Ze hoopt dat na de zomer te presenteren.

Vandaag (zaterdag) wordt op Neeltje Jans een conferentie gehouden over hoe de Nederlandse kust zo goed mogelijk te kunnen beschermen.