Volledig scherm
Bax-shop. © Google Streetview

'Bax-shop moet fysieke winkels sluiten'

GOES - Muziekwinkel Bax-shop moet heel snel afslanken en alle fysieke winkels sluiten. "Anders is het binnen nu en een jaar einde verhaal." Dat zegt bedrijfseconoom Robert Jan Blom, een autoriteit in Nederland op het gebied van ondernemerschap in al haar facetten.

Hij schreef meer dan honderd boeken over het onderwerp. Blom reageert op de commotie die de afgelopen weken is ontstaan rond het personeelsbeleid bij de Goese online muziekwinkel, die daarnaast ook winkelpanden heeft in Goes, Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Vorige maand legde een deel van het Goese magazijnpersoneel het werk neer uit onvrede over de gang van zaken op de werkvloer. Medewerkers zouden op diverse fronten worden uitgebuit, het werk zou onveilig zijn en arbeidstijden zouden niet in acht worden genomen. De werknemers eisten verbeteringen, maar werden in plaats daarvan op non-actief gesteld.

Het bedrijf maakte afgelopen jaren een stormachtige groei door en dat kan gevaarlijk zijn, stelt bedrijfseconoom Blom. De verhalen klinken in zijn oren 'niet goed'. "Te veel willen in één keer, ook op het gebied van financiering, kan problemen veroorzaken." Hij adviseert de Bax-directie om de stenen winkels te sluiten. "Met excuus voor het personeel, maar als je internetpoot goed loopt, dan heb je die winkels ook helemaal niet nodig. Het kost alleen maar klauwen met geld."

Volgens Blom moet Bax-shop even pas op de plaats maken en een 'goede lijn en beleid uitzetten'. "Anders gaat zo'n bedrijf naar de knoppen."

Mede-directeur Jochanan Bax laat in een reactie op de suggestie van Blom weten er 'niet over te peinzen om te stoppen met de winkels'. "De combinatie van clicks & bricks (de combinatie van online en fysiek winkelen, red.) is voor Bax-shop zeer succesvol. We zullen nationaal en internationaal alleen maar verder uitbreiden met fysieke winkels." Het bedrijf is volgens Bax 'financieel zeer gezond'.

Wat betreft het personeelsbeleid heeft Vakbond CNV Vakmensen ook aan de bel getrokken bij de Bax-directie. Die kreeg anderhalf jaar geleden al de eerste signalen, zegt bestuurder Kitty Huntjens. Morgen, woensdag, vindt een gesprek plaats tussen beide partijen. Dat ziet Bax 'met vertrouwen' tegemoet.

Morgen in de PZC een uitgebreid achtergrondverhaal over de perikelen bij Bax-shop.

  1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

    Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

    Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.