Volledig scherm
Rik, Rob en Annita van den Ouden. © Dirk-Jan Gjeltema

BAS Stichting sprokkelt ruim een ton bij elkaar voor onderzoek naar ziekte

ZIERIKZEE - De BAS Stichting bestaat vijf jaar en heeft sindsdien meer dan een ton opgehaald voor onderzoek naar de zeldzame ziekte Juveniele Dermatomyositis (JDM). De eerste dertigduizend euro vond in 2014 z'n weg naar de specialisten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.

Ter gelegenheid van het lustrum wordt 21 oktober tijdens een mini-symposium in het Watersnoodmuseum de tweede cheque overhandigd aan onderzoeksleider Annet van Royen. Daarop prijkt het symbolische bedrag van 55.555 euro en 55 cent. Het geld gaat via de Vrienden van het WKZ rechtstreeks naar het onderzoek. Het eerste tastbare resultaat is geboekt. De arts-onderzoekers vonden recent een eiwit in het bloed, waaruit de ernst van de ziekte kan worden afgeleid.

"Dit is dé kans om van de artsen zelf te horen wat er met het geld gebeurt dat door de BAS stichting wordt ingezameld", aldus secretaris Annitta van den Ouden. "Heel veel mensen doneren wel eens hun statiegeld bonnetje bij Albert Heijn voor de stichting, of geven geld voor een sponsorloop. Maar ze hebben eigenlijk geen idee wat er nu precies met die donatie wordt gedaan. Dat gaan we op dat symposium nu eens haarfijn uit de doeken doen." In verband met de beperkte zitruimte in het museum in Ouwerkerk wordt aanmelden vooraf aangeraden.

Annita en Rob van den Ouden richtten de stichting in 2011 op naar aanleiding van het overlijden van hun 9-jarige zoontje Bas.

Lees het hele verhaal vrijdag in de PZC.