Volledig scherm
Jan-Peter Balkenende. © Ruben Oreel

Balkenende: reactie kabinet over Zeeland niet compleet

DEN HAAG - Oud-premier Jan Peter Balkenende vindt de kabinetsreactie op zijn adviezen voor de Zeeuwse economie flink tekortschieten. Dat zei hij donderdagavond bij het Zeeuwse diner in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het kabinet een commissie onder leiding van Balkenende aangesteld. Die heeft de koers voor Zeeland uitgestippeld. Daarvoor is veel draagvlak in Zeeland en ook het kabinet heeft instemmend gereageerd op de inhoud. Maar het levert geen boter bij de vis. Geen geld voor een Zeelandfonds om de adviezen uit te voeren en geen hulp voor de kerncentrale Borssele, die in moeilijkheden verkeert. "Het kabinet had wel een vervolg moeten geven aan zijn instemmende reactie", zei Balkenende. "Ik vind de reactie van de regering nog niet compleet."

Hij vergeleek het met het rijden van een ronde over Walcheren. "Als je in Domburg begint, en je gaat dan naar Vrouwenpolder, naar Veere, naar Arnemuiden en naar Vlissingen, dan kun je niet stoppen in Zoutelande of Westkapelle. Het kabinet is ergens aan begonnen. Het moet nu zijn rondje afmaken."