Volledig scherm
Restaurant Azië van Jim Reijerses in Terneuzen. © Peter Nicolai

Aziatisch eten kan niet meer in Azië

TERNEUZEN - Chinees is er niet meer te krijgen bij restaurant Azië in Terneuzen. Ondanks de naam die anders doet vermoeden, is het restaurant in winkelcentrum Zuidpolder nu voornamelijk een snackbar. Met pijn in het hart koos eigenaar Jim Reijerse er voor de Chinese keuken te sluiten. Overheidsregels dwongen hem er toe.

Reijerse had graag een nieuwe kok in zijn Chinese keuken maar zo eenvoudig is dat niet. Er is een groot tekort aan koks in Chinese restaurants. Goede nasi- en bamikoks zijn veelgevraagd en kunnen vragen wat ze willen. Dat speelt in de Randstad, maar volgens Reijerse nog sterker in regio's als Zeeuws-Vlaanderen. "Wie wil er nou in deze uithoek werken als hij ook in Rotterdam of Utrecht kan zitten? Wij hebben hier nauwelijks verbindingen."

Wok-akkoord

Tussen de Chinese horeca en minister Asscher is er een convenant gesloten. De gedachte achter het zogenaamde wok-akkoord is dat het ongewenst is dat er koks uit China komen, terwijl er in Nederland nog genoeg werklozen zijn. Reijerse zou volgens dit convenant ook iemand uit de bediening tot kok kunnen laten omscholen maar liefst heeft hij een goede kok uit China die direct aan de slag kan.

Maar dat is zo eenvoudig nog niet. Zou Reijerse aan het convenant willen voldoen en tegelijk een Chinese kok in dienst willen nemen, dan zou hij twee mensen moeten aannemen voor de functie. Een echte kok en daarnaast iemand die het vak leert. "Maar die kok uit China, die spreekt Chinees. Hoe stel je je dat voor? Dan moet ik nog een cursus Nederlands betalen."

Rekensom

Jim Reijerse maakte de rekensom en kwam tot de conclusie dat hij beter kon stoppen met zijn Chinese keuken. Voortaan vooral Europese snacks op de menukaart van restaurant Azië.

De klanten zijn teleurgesteld. "Ze vragen me waar ze dan heen moeten. En hoe dat nou kan, er is toch klandizie genoeg? Ja, dat klopt. Mensen hebben er geen idee van hoe ingewikkeld de regels zijn geworden. Ik moet leges betalen. Er zijn van allerlei haken en ogen. Maar wat kan ik er aan doen? Mijn schoonvader in de keuken?"