Volledig scherm
Axelse Vlakte © PZC

Axelse vlakte begint vol te lopen

WESTDORPE - Jarenlang leek de Axelse Vlakte onbemind. De zee aan ruimte wordt echter snel opgeslokt. Het 'lelijke eendje' groeide op in crisistijd. Dat hielp niet mee. Vreemde vogels wilden maar niet neerstrijken op de Axelse Vlakte.

Maar de economie is weer op stoom gekomen, waardoor er de laatste drie jaar heel wat is uitgebroed in het havengebied aan de oostkant van het kanaal Gent-Terneuzen. Het zijn niet in de laatste plaats zuiderburen die investeren.

Een aantal bedrijven ontvlucht de Antwerpse haven vanwege de dagelijkse files rond het havengebied. Een probleem dat ook in Rotterdam speelt. Zo verkaste Chiquita zijn bananentrafiek naar Vlissingen en koos het Turkse staatsbedrijf Eti Mine (boraten) voor Terneuzen.

Zeeland Sugar
Het Antwerpse op- en overslagbedrijf Vlaeynatie koos ook bewust voor nevenvestigingen op de Axelse Vlakte. Vorig jaar streek ze samen met Plantacote, producent van meststoffen, neer aan de Autrichehaven. Momenteel bouwt ze ook een suikerterminal. Vlaeynatie voorziet een toename van de productie van bietsuiker, omdat exportbeperkingen vanaf 2017 worden opgeheven.

Het fundament is al gelegd (zie inzet). In 2017 moet de Zeeland Sugar Terminal operationeel zijn. Het wordt een hypermoderne terminal met een capaciteit van 320.000 ton. Vlaeynatie hoopt de terminal vóór de bietencampagne in 2017 deels in bedrijf te hebben. Beide bedrijven leveren (op termijn) 70 tot 90 arbeidsplaatsen op.