Volledig scherm
Truus Soester met haar dochter Carla in het asielzoekerscentrum van Middelburg.

Asielzoekerscentrum Middelburg krijgt zo'n 700 buren op de koffie

Burendag: een betere dag hadden de asielzoekerscentra niet kunnen uitzoeken om omwonenden uit te nodigen eens binnen te komen kijken.

In Zeeland deden zo'n 1100 mensen dat.

Ze herinnert het zich nog goed: de bommen, het water, de verwoesting van alles wat haar dierbaar was. "Ik heb geen kinderspullen meer, niks van vroeger", zegt Truus Soester. En daarom is de bejaarde Middelburgse zaterdag, schuifelend achter haar rollator, met haar dochter Carla naar de open dag van het asielzoekerscentrum in Middelburg gekomen. "Want voor deze mensen is het eigenlijk nóg erger. Wij werden in eigen land opgevangen. Zij hebben het hunne moeten achterlaten."

Ook in het AZC in Goes (400 bezoekers) en andere centra in Nederland was het vandaag open dag. Bezoekers konden niet alleen rondkijken, maar ook genieten van een kleurrijk programma. In Middelburg bijvoorbeeld konden bezoekers hun haren laten invlechten, shisha (waterpijp) roken, genieten van traditioneel geschonken Syrische koffie of laten waarzeggen uit koffiedik. Voor kinderen was er een apart programma met onder meer een springkussen. Bewoners tracteerden de gasten op lekkere hapjes uit hun thuisland en musiceerden.

In Middelburg, dat na afloop 700 bezoekers turfde, stond voor het AZC een paardentram , die als 'verbindingsmiddel' tussen de asielzoekers en de Zandstromenwijk fungeerde, aldus Piet de Bruin van het wijkteam. "Als wijkteam hebben wij vanaf het begin meegedacht over het AZC. Wij doen elk jaar iets op burendag. Nu viel dat mooi samen met de open dag van het asielzoekerscentrum. Mensen kunnen hiervandaan tien minuten lopen naar het buurtcentrum of andersom vanuit de wijk naar het AZC, maar dit is nog laagdrempeliger."

Roland Saimah (39) ontvluchtte het oorlogsgeweld in de Syrische miljoenenstad Latakia. „Soms is er vijf dagen geen water, dagenlang geen elektriciteit”, zegt de universitair geschoolde ICT-leraar. Het is er nu ‘rustiger’ maar nog altijd zijn er zelfmoordaanslagen en vanuit de bergen worden nog steeds raketten afgevuurd. Over twee maanden hoopt hij met zijn gezin herenigd te zijn. „Het heeft 4500 euro gekost om hier te komen” vertelt de Syriër terwijl hij vleeskoekjes maakt voor de open dag. „Ons geld is door de oorlog bijna niets meer waard. Ik heb ons huis moeten verkopen voor de reis.” Minibus naar Libanon, vliegtuig naar Turkije, boot naar Griekenland, lopen naar de grens met Macedonië, de trein naar Servië, per minibus naar Nederland. Een bewuste keuze. In Nederland zijn de mensen zo vriendelijk, hoorde hij. „Ik spreek Duits. Duitsland was daarom beter geweest. Maar ik hoorde zoveel goeds over Nederland. Mijn droom is dat mijn kinderen hier opgroeien.”

Door het grote aantal vluchtelingen dat vorig jaar naar Nederland kwam, heeft VluchtelingenWerk meer vrijwilligers nodig. In het kader van een landelijke wervingsactie kunnen belangstellenden zich op zaterdag 8 oktober inleven in hoe het is om een vluchteling in Nederland te zijn. Aan het Rijswijkseplein 79 in Den Haag wordt dan van 12 tot 17 uur open dag gehouden. Bezoekers worden in het kantoor als vluchteling ontvangen en ervaren er zelf hoe ingewikkeld de Nederlandse cultuur met al zijn regels is. Aanmelden kan via: 070-3265367 of rveldhuizen@vluchtelingenwerk.nl</p>

Meer in de PZC van maandag