Volledig scherm
Brand Gildeweg Vlissingen © Frans Bosscha

Asbest vrijgekomen bij brand in Vlissingen, groot gebied afgezet (video)

VLISSINGEN - Bij de grote brand aan de Gildeweg in Vlissingen is asbest vrijgekomen. Nog onbekend is van welke soort precies. De brandweer doet daarvoor meer onderzoek.

Er zijn asbesthoudende deeltjes aangetroffen op de parkeerplaats en het dak van Albert Heijn. Dit gebied is apart afgezet en mag niet betreden worden om eventuele verspreiding van de asbesthoudende deeltjes te voorkomen. De winkels in het gebouw van Albert Heijn blijven momenteel dicht. Aanwezig personeel wordt door brandweer begeleid als ze weg willen. Zij mogen alleen lopend het gebied verlaten. Er wordt een plan gemaakt om de asbesthoudende deeltjes te verwijderen, inclusief de auto's, brommers en fietsen die er staan.

In de verdere omgeving wordt nog onderzocht of daar eventueel asbesthoudend materiaal terecht gekomen is. Het is volgens de Veiligheidsregio Zeeland uitgesloten dat er asbesthoudend materiaal ligt ten zuiden van de Paul Krugerstraat, het Baskensburgplein en de sportvelden.

Eerste melding

Om vijf over half acht zaterdagochtend kwam de eerste melding van een uitslaande brand. Die vond plaats bij auto Hofman aan de Gildeweg. De brand sloeg al snel over naar de naastgelegen loodsen van Autocentrum Zeeland. Drie van de vijf geschakelde loodsen zijn uitgebrand, alle inspanningen van de brandweer zijn erop gericht dat de brand niet overslaat naar het naastgelegen bedrijf Bouman Kantoor. Om vijf voor elf zaterdagochtend is het sein brand meester gegeven.

Wegen afgezet

In verband met de enorme rookontwikkeling en om het gebied goed bereikbaar te maken voor de hulpdiensten is een deel van de omgeving afgezet. Om half 10 was de situatie dat de Nieuwe Vlissingseweg was afgesloten van de Sloeweg tot aan de Keersluisbrug. Omstreeks 12.00 uur is de Nieuwe Vlissingseweg weer vrijgegeven, met uitzondering van het fietspad. Vanaf het gebouw van de HZ is de Prins Hendrikweg afgesloten tot aan die brug en vanaf daar de Paul Krugerstraat tot aan de Industrieweg. Vanaf de Nieuwe Vlissingseweg is de Willem Ruijsstraat afgesloten tot aan de Timmerfabriek.

Asbest

De wind staat zuidelijk, richting de binnenhaven. Daar gaat ook de rook naartoe. Gevreesd wordt dat daar asbestdeeltjes in zitten, omdat er asbest zou zitten in de daken van de uitgebrande bedrijven. Een meetploeg heeft onderzoek gedaan. In de loop van de ochtend wordt duidelijk of de rook gevaarlijk is.

Albert Heijn

In het afgezette gebied liggen onder meer de Albert Heijn XL en de Praxis. Die zijn vooralsnog onbereikbaar voor publiek.

Waarschuwing

De Veiligheidsregio Zeeland heeft een waarschuwing uitgedaan voor een nog veel groter gebied, tot aan Oost-Souburg toe, om ramen en deuren gesloten te houden. Er is een zogeheten GRIP 1 afgekondigd. Dat betekent dat de brand wordt bestreden, maar dat ook het effectgebied in de gaten wordt gehouden.

Eigenaar Karel Hofman toonde zich zeer aangeslagen door de brand die zijn autobedrijf heeft verwoest. Er zijn dertig auto's verloren gegaan, waaronder enkele volgens hem onvervangbare exemplaren.

Volledig scherm
Uitslaande brand aan de Gildeweg in Vlissingen. © Ruben Oreel
Het gebied rond de Gildeweg is afgesloten. Winkels zijn onbereikbaar.