Volledig scherm
Op de locatie van het afgebrande Chinese restaurant aan de Noordstraat moeten zes appartementen komen. © Dirk-Jan Gjeltema

Arnemuiden wacht al 8,5 jaar op nieuwbouw na tragische brand

ARNEMUIDEN - De overbuurvrouw knikt. "Als je d'r langs loopt, denk je toch weer aan ze. Ja, het wordt hoog tijd dat ze daar iets gaan bouwen. Wat, dat maakt me niet uit. Als die plek er maar weer netjes uit gaat zien."

Arnemuiden, Noordstraat 30. Hier stond Oriental Paradise. Het Chinese restaurant ging op kerstavond 2007 verloren door een verwoestende brand. De vier kinderen van het Chinese gezin lieten daarbij het leven. Heel Arnemuiden deelde in het immense verdriet. Het gezin vertrok, maar het verdriet om wat er is gebeurd, heeft het dorp niet verlaten.

Acht jaar en zes maanden later is het nog altijd een kale bouwkavel, overwoekerd door onkruid, omgeven door een half openstaand bouwhek - in meerdere opzichten een troosteloze plek.

Appartementen

De wens van de overbuurvrouw wordt ruim gedeeld. "De eigenaar van de grond heeft de boot steeds afgehouden, omdat er een bouwplan is voor zes appartementen en de bouw steeds aanstaande was", zegt wethouder Arjan Beekman. "Er ligt nu een nieuw bouwplan, ook weer voor zes appartementen, maar het is niet zeker dat er dit jaar al gebouwd kan worden. Het blijft daarom zinvol om er tijdelijk iets nets van te maken."

De inwoners van Arnemuiden hebben daar recht op, vindt Beekman. Daarom slaat hij 'de juridische weg' in: de gemeente schrijft de eigenaar aan dat hij het bouwperceel 'fatsoenlijk' moet onderhouden. Wat wil zeggen: onkruid weghalen en de grond egaliseren.

Kandidaatkopers

De eigenaar - Sjoerd Dillisse van Centrum Vastgoed - peinst er niet over. "Een tijdelijke invulling komt er niet. Iemand anders gaat de plek ontwikkelen en een makelaar praat al met kandidaatkopers van de appartementen."