Volledig scherm
Antwan Tolhoek. © Cor Vos

Antwan Tolhoek voor twee jaar naar LottoNL-Jumbo

YERSEKE - Antwan Tolhoek zet een nieuwe stap in zijn wielercarrière. De 22-jarige renner uit Yerseke maakt met ingang van komend seizoen de overstap van Roompot-Oranje Peloton naar  Lotto.nl-Jumbo.

Die ploeg komt uit op het hoogste niveau, de World Tour. Tolhoek is een verbintenis van twee jaar aangegaan.

,,Antwan Tolhoek is een jonge renner in ontwikkeling", zegt technisch directeur Nico Verhoeven op de website van Lotto.nl Jumbo. ,,Hij komt uit de schaats- en skeelerwereld en fietst pas een aantal jaren. Dat zorgt ervoor dat hij perfect past in onze filosofie om jong talent op te leiden naar het hoogste niveau. In Oostenrijk en Zwitserland heeft hij dit seizoen bovendien al laten zien hoeveel hij in zijn mars heeft."

Vertrouwen

,,Ik ben super blij dat ik de volgende stap in mijn carrière bij Team LottoNL-Jumbo zet", geeft Tolhoek aan. ,,De ploeg staat als een huis en het plan dat er voor mij ligt, staat mij aan. Ik kom vanuit een omgeving waarin ontwikkeling centraal staat en de visie en begeleiding waarmee Team LottoNL-Jumbo mij wil opleiden, geeft vertrouwen. Robert Gesink en Steven Kruijswijk hebben ook vanuit de jeugd de weg naar de top gevonden bij dit team. Het is mijn droom om grote rondes op World Tour niveau te rijden en die wil ik bij Team LottoNL-Jumbo najagen. Ik wil verder groeien als renner."

De 22-jarige Tolhoek is bezig aan zijn eerste seizoen bij Roompot en viel onder meer op in de Ronde van Zwitserland, waarin hij het bergklassement won. Met een achtste plek in een etappe in de Ronde van Oostenrijk bevestigde hij zijn reputatie als klimmer.

Twee weken geleden kwam het nieuws dat Lotto.nl-Jumbo geïnteresseerd was in Tolhoek al naar buiten. De gesprekken over een contract waren toen al in een vergevorderd stadium. 'Ik ga pas juichen als het allemaal rond is, maar ik wil heel graag', liet Tolhoek toen weten. 'Bij Roompot heb ik een prachtig programma mogen rijden en heb ik de kans gekregen om me te ontwikkelen, maar Lotto-Jumbo is toch nog een stap hoger.'

Volgende stap

,,Mooi dat opnieuw één van de jongens die bij ons een kans heeft gekregen als beroepsrenner de volgende stap kan zetten. Daar mogen wij trots op zijn", reageert algemeen manager Michael Zijlaard van Roompot Oranje Peloton op de 'transfer'. ,,Wij voldoen ook weer aan de doelstelling van Roompot – Oranje Peloton door een bijdrage te leveren aan de doorstroming van talent in het Nederlandse wielrennen. In dit geval moet ik wel eerlijk zeggen dat wij Antwan graag ook het tweede jaar van zijn doorlopende contract bij ons team in actie hadden gezien."

Tolhoek kwam vorige week nog in het nieuws door een bizarre val in de Ronde van Burgos. Bij het plassen knalde hij achterop een ploegleidersauto en vloog hij door de achteruit. Hij vervolgde zijn weg nog wel, haalde ook de finish, maar besloot een dag later niet meer van start te gaan. Bij de val liep hij ruim twintig hechtingen in zijn lip, kin en nek op.

Inmiddels is hij van die klap hersteld en maakt hij zondag tijdens het profcriterium in Etten-Leur zijn rentree in het wielerpeloton. Een week later rijdt hij met de nationale selectie de Tour de l'Avenir.