Volledig scherm
Annieta Nieuwland (rechts) uit Goes doet in september mee aan het WK touwtrekken in Malmö. © Annieta Nieuwland

Annieta uit Goes wil wereldkampioen worden: in touwtrekken

GOES - Een kleine dertig jaar al speelt ze op het hoogste niveau. Annieta Nieuwland (44) uit Goes is dan ook niet super-zenuwachtig voor het WK touwtrekken in Malmö.

Al is het deelnemersveld met 27 landen beresterk: "Een podiumplaats moet er in zitten. Ik hoop de eerste natuurlijk." 

Helemaal zeker weet ze het niet uit haar hoofd. Maar dit WK, dat van 8 tot en met 11 september plaatsvindt, is, denkt ze, haar vijfde. De van oorsprong Oostvoornse maakte 30 jaar geleden al kennis met de sport. "Mijn ouders deden op Koninginnedag een keer mee aan een toernooi. De vereniging die het organiseerde wierf leden en ik heb me aangemeld."

Wereldkampioen

Daarna gaat het snel. In 1989 speelt Nieuwland haar eerste WK, in Ierland. Een jaar later wordt ze met het nationaal damesteam wereldkampioen (in de klasse 520 kilogram).

De basis van het touwtrekken kent iedereen: het 'wegtrekken' van het team van de tegenstander over een afstand van vier meter. "Daarvoor is meer nodig dan een bonk spieren. Het draait om krachten doseren, uithoudingsvermogen en tactiek. Welk team maakt de eerste fout en wanneer maak je er gebruik van? De coach geeft aan of we moeten blokken of in de aanval moeten gaan. Een trek kan 10 seconden, maar ook tien minuten duren."

Na haar studie bij het CIOS in Goes blijft Nieuwland in Zeeland wonen. Trainen doet ze nog altijd bij Touwtrekvereniging Jagersrust in het Brabantse Schijf. Hoewel haar team niet is geselecteerd voor het WK, mag ze toch meedoen. "Door omstandigheden konden twee mensen van het geselecteerde team uit Eibergen niet mee. Mijn vriend en ik zijn gevraagd die plekken op te vullen."

Nieuwland komt in Malmö uit in de Mix 600 kilogram. Het team bestaat uit vier dames en vier heren, die bij elkaar niet meer dan 600 kilo mogen wegen. Of ze ernaar toe leeft? "Jazeker. Maar weet je, het is al zo normaal voor me. Touwtrekken is een stukje van mijn leven."