Volledig scherm
© Thinkstock

'And... action!' klinkt in Zeeland steeds vaker

'De Dijk is Dicht' was in 1950 de eerste grote na-oorlogse Nederlandse speelfilm. Opgenomen in Westkapelle. Het duurde vervolgens tot de jaren tachtig voordat er weer een filmcrew naar Zeeland kwam. Tegenwoordig snort de camera elk jaar in de provincie. 

Westkapelle zat in november 1949 enkele avonden zonder stroom. In het dorp, dat vijf jaar daarvoor door oorlogsgeweld was verwoest, werd de film De dijk is dicht opgenomen onder regie van Anton Koolhaas. De kantine van het vroegere werkkamp was tot filmstudio omgebouwd en volgehangen met lampen om hoofdrolspelers Kees Brusse, Kitty Knappert en Jan Teulings goed in beeld te brengen. Die schijnwerpers vraten zoveel stroom dat er voor het dorp nauwelijks wat overbleef.

De Dijk is dicht was de eerste grote naoorlogse speelfilm in Nederland en zou decennialang de enige grote speelfilm zijn die in Zeeland werd opgenomen. Pas in 1981 volgde Twee vorstinnen en een vorst, naar de boeken van Vlissinger Geert van Oorschot. De film had Middelburg en Vlissingen als decor.

Wilde mossels

Tot de eeuwwisseling reisden filmcrews slechts met grote tussenpozen naar Zeeland. Erik de Bruyns Wilde mossels bracht in 2000 Zeeland opnieuw letterlijk in beeld. Vanaf 2006 gaat er bijna geen jaar voorbij of Zeeland fungeert als decor. Soms als zichzelf (De storm, Dorsvloer vol confetti), soms acterend als een ander deel van het land (Boven is het stil, New kids nitro).Over een paar weken beginnen in Zeeuws-Vlaanderen de opnamen van Weg van jou, geïnspireerd door de Franse film Bienvenue chez les Ch'tis.

Lees het hele verhaal in de PZC van donderdag 8 september.