Volledig scherm
Altsaxofonist Lee Konitz tijdens ZeelandJazz in Middelburg. © Lex de Meester

Analyse: Publiek moet ZeelandJazz vinden voor het te laat is

MIDDELBURG - De eerste editie van ZeelandJazz zit erop. Artistiek is het festival - ontstaan uit een fusie van Scheldejazz in Terneuzen en het International Jazz Festival in Middelburg - zeer geslaagd, maar het publiek bleef weg.

Op 9 juni opende ZeelandJazz in het Scheldetheater met het programma Opera meets jazz, een samenwerking van pianist Mike del Ferro met sopraan Claron McFadden en musici van het Metropole Orkest. Dat programma was slechts één keer eerder te zien, in een iets grotere bezetting, in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Volgens mensen die beide concerten hebben bezocht, was de uitvoering in Terneuzen nog iets intenser, wellicht vanwege die kleinere bezetting. Een uniek optreden dus. De grote zaal van het Concertgebouw zat vol met betalende bezoekers, het Scheldetheater was redelijk gevuld, maar voornamelijk met sponsoren en genodigden. Zie daar het verschil.

Fusie

Het festival Scheldejazz kampte al enige jaren met teruglopende bezoekcijfers. Een fusie met het Middelburgse festival lag voor de hand. Toch is het aantal betalende bezoekers verder gedaald. Wellicht was het weer in het tweede weekend van juni iets te mooi. De gratis streetparades en de terrasconcerten werden goed bezocht, maar bij de betaalde concerten in Porgy & Bess viel de aanloop tegen.

Ook in Middelburg hield het afgelopen weekend - op zijn zachtst gezegd - niet over. Op het Abdijplein speelden de jazzlegendes Archie Shepp en Lee Konitz voor ongeveer tweehonderd mensen. Op de zaterdagavond speelde wellicht nog mee dat het bijna winters guur was, maar zondagavond was het aangenaam. 's Middags was het drukker, bij de Zeeuwse Swinging Affair Band en het door fameuze Zeeuwse muzikanten geleide ZeelandJazz Festival Orkest, maar toen was het ook gratis. Ook voor de hippe bands Nordmann en Taxi Wars (de jazzgroep van Deus-zanger Tom Barman) was de belangstelling zaterdagavond gering, wat ze er overigens niet van weerhield hun beste beentje voor te zetten.

Suf

Te veel muziekliefhebbers hebben zeer bijzondere concerten gemist. Dat moet veranderen, anders kunnen die unieke concerten niet meer in Zeeland worden georganiseerd. Aan het weer kan het niet echt hebben gelegen, daarvoor waren de artiesten te bijzonder. Misschien is het een kwestie van imago. Volgens velen is jazz suf. Maar net als bij het uiterst succesvolle North Sea Jazzfestival is het programma gevarieerd. Tom Barman is een populaire popster. Vorig jaar trad Typhoon op tijdens het Middelburgse festival. Hij trok wel veel publiek. Hoewel hij niet misstond in de programmering, kun je hem niet uniek noemen. Hij treedt overal in Nederland op, ook in Zeeland.

Het jazzfestival in Den Bosch (Duketown) trekt jaarlijks duizenden bezoekers, maar daar zijn alle concerten gratis. Dat is ook een optie, maar dan moeten overheid en bedrijfsleven met flink wat subsidie over de brug komen. Hoe dan ook moet Zeeland Jazz tijd krijgen om zijn naam te vestigen. De eerste jaren organiseerde het Zeeland Nazomer Festival op het Abdijplein ook de prachtigste concerten - vaak gratis - voor een handjevol publiek. Nu is het paradepaardje van de provincie, dat bij menige Zeeuw en toerist al maanden van tevoren in de agenda staat. Dat kan met ZeelandJazz ook gebeuren.