Volledig scherm
Marvin Nauman met een huls uit de Tweede Wereldoorlog. Naast hem Jan Heeren. © Lex de Meester

Amerikaan sluit zoektocht naar oorlogsvlieger af

MIDDELBURG - De Amerikaan Marvin Nauman is er de afgelopen week niet in geslaagd iets terug te vinden van de bommenwerper waarin zijn oom, de oorlogsvlieger Dan Nauman in 1943 in de Westerschelde neerstortte. Zaterdag sloot hij zijn zoektocht af in Zeeland met een bijeenkomst in Middelburg om zijn Nederlandse helpers te bedanken, Een van de aanwezigen was Dientje Goeseije uit Vlissingen, die als meisje op 4 oktober 1943 vanuit Hoofdplaat het vliegtuig zag neerstorten.

Dankzij haar getuigenis en rapporten van de Duitsers en de burgerluchtbeschermingsdienst is nu wel vrij nauwkeurig bekend waar het toestel moet zijn neergekomen. Verder gaven metingen enige, zij het vage, aanwijzingen. Afgelopen week heeft wrakkenduiker Fred Groen op die plek gekeken. Maar het zicht was erg slecht, hooguit 30 centimeter, en door de sterke stroming kan in de Westerschelde maar korte tijd gedoken worden. De plaats van de crash is bovendien bij de drukke vaargeul tussen de Hooge Platen en het Sloegebied. Hier legde Nauman vrijdag een krans op het water voor de omgekomen bemanning.

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat je wel extreem 'lucky' moet zijn om nog iets van het toestel te vinden, laat staan boven water te halen", zei Nauman.

De Amerikaan, die afkomstig is uit de buurt van Seattle in het noordwesten van de VS, heeft jaren onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de lotgevallen van zijn 'uncle Dan'. Hoewel Nauman niets heeft gevonden, kijkt hij tevreden terug op zijn Zeeuwse expeditie. "Ik heb alles gedaan wat mogelijk was. Dit hoofdstuk kan ik nu afsluiten."