Volledig scherm
Ze zijn bij Amels Schelde wel wat gewend, maar Here comes the sun is zelfs voor de jachtenbouwer een joekel. © Ruben Oreel

Amels Schelde bouwt een joekel van een jacht

VLISSINGEN - Ze zijn bij Amels Schelde wel wat gewend, maar Here comes the sun is zelfs voor de jachtenbouwer een joekel.

Met een lengte van 83 meter en breedte van 14,5 meter is het het grootste jacht dat Amels heeft gebouwd, zegt woordvoerder Victor Caminada. De romp kwam begin 2015 van de Damen scheepswerf in het Roemeense Galatz naar Vlissingen. Sindsdien werkt elke dag gemiddeld 100 man aan de afbouw. "Het is het neusje van de zalm qua techniek en kwaliteit", aldus Caminada.

25 bemanningsleden

Aan boord is plaats voor 25 bemanningsleden. De 17 gasten die er kunnen slapen hebben niet minder dan 1000 vierkante meter verblijfsruimte. Ook het buitendek is met 900 vierkante meter bepaald niet klein. "Zou je het schip op een weegschaal zetten dan weegt het 2500 ton, net zoveel als 2500 gemiddelde auto's."

Eind van het jaar moet het superjacht klaar zijn. Momenteel bouwt Amels Schelde, onderdeel van de Damen Shipyards Group, zes nieuwe jachten in Vlissingen. Daarnaast verbouwt ze ook nog twee bestaande jachten. Volgens Caminada gaat het goed met het bedrijf en zitten er ook voor de komende jaren nieuwe opdrachten in de pijplijn. Bij Amels in Vlissingen werken momenteel 900 mensen, waarvan zo'n 200 in vaste dienst.