Volledig scherm
Maarten Dijkman en Addie Bliek. © Dirk-Jan Gjeltema

'Als je eraan begint, raak je een beetje verslaafd'

BURGH-HAAMSTEDE - Hij is 81-en-een-half, zegt Maarten Dijkman uit Burgh-Haamstede heel precies. Een respectabele leeftijd, maar tóch te jong.

"Ik had mezelf opgegeven voor een onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum, maar ik ben net een half jaar te laat geboren om mee te mogen doen. Hoe het kan dat je op deze leeftijd nog de Vierdaagse kan meelopen, dat willen ze weten. Degenen die meedoen moeten de eerste dag eerder komen voor allerlei onderzoeken. Hoe het komt dat ik het nog kan? Tsja.. Altijd veel bezig geweest. Niet roken, niet drinken, wel hard werken en bezig blijven. Ik heb een garage- en taxibedrijf gehad, gesport, gevoetbald, veel gefietst. Op mijn 69e heb ik me voor het eerst aangemeld voor de Vierdaagse. Toen ben ik uitgeloot. Het jaar erop lukte het wel. Nu ga ik voor de negende keer. Tussendoor heb ik de Nijmeegse namelijk laten schieten voor de wandeltocht in Apeldoorn. Om mee te doen moest je eerst vier keer die van Nijmegen gelopen hebben. Toen ik voor Apeldoorn in aanmerking kwam, heb ik dat gedaan."

Dijkman loopt met zijn vriendin, Addie Bliek uit Haamstede. "Zij is ook met haar zeventigste begonnen. Zij gaat voor de vijfde keer." Hij oefent wel voor de Nijmeegse, maar niet overdreven. "Een keer of wat. Vorige week vanaf Haamstede 27 kilometer, op een zondagmorgen 20, 22 kilometer, een andere keer naar Veere 29 kilometer. Dat ging goed, dus het moet wel kunnen nu. Bij ons in het hotel zitten er die zó die 33 kilometer lopen, zonder voorbereiding." Dijkman is niet zo'n loper, maar die van Nijmegen heeft hem in zijn ban gekregen. "Als je er eenmaal aan begint, raak je er een beetje aan verslaafd, zeggen ze."