Volledig scherm
Shakira en Dimitri van Leeuwen. © Dirk-Jan Gjeltema

'Als je een liedje zingt, doet iedereen mee'

"De Vierdaagse loop je met z'n allen. Als een paar mensen beginnen te zingen, dan doet iedereen mee." Shakira van Leeuwen (14) uit Middelburg heeft er zin in. Samen met haar broer Dimitri (13) loopt ze voor de tweede keer de dertig kilometer.

Dimitri staat ook te trappelen om naar Nijmegen te gaan. "Ik vind het leuk om met de soldaten te lopen. Want die gaan snel en ze zingen altijd", zegt hij. "En soms zie je ook mensen in gekke pakken. Vorig jaar was er bijvoorbeeld iemand in een bananenpak en iemand in een kabouterpak."

De broer en zus hebben flink getraind, samen met hun moeder Corina en haar vriendin Antoinette. Zij zijn ook de begeleiders tijdens de Vierdaagse. De vier logeren op een boerderij buiten Nijmegen, met leden van wandelsportvereniging 't Zand uit Middelburg.

Is wandelen niet saai? "Nee hoor, het is heel erg leuk", vindt Shakira. "Zeker tijdens de Vierdaagse. Als je al die mensen ziet, dan vergeet je dat je voeten pijn doen. Daar let je dan gewoon niet op." Dimitri: "We doen onderweg spelletjes. 'Ik ga op reis en ik neem mee', bijvoorbeeld. Of we zingen 'Daar boven op de berg'."

De derde wandeldag, waarop de Zevenheuvelenweg getrotseerd moet worden, vinden Shakira en Dimitri het zwaarst. "Ik hou niet van heuvels", zegt Shakira. Maar Dimitri heeft er iets op gevonden. "Je moet naar beneden kijken als je een heuvel op loopt. Dan lijkt het net of de weg plat is."