Volledig scherm
In Montreal ontmoette Ad Schipper (links) tien jaar geleden de lesbische oud-tennisster Martina Navratilova. "Daarna zijn we met ons team ook nog in Milaan, Barcelona en Parijs geweest. Stuk voor stuk mooie herinneringen."

Als ik op het veld homo! hoorde, dan zei ik heel zachtjes: Dat klopt

VLISSINGEN - Op verschillende Zeeuwse voetbalvelden spelen A-, B- en C-junioren hun wedstrijd zaterdag met regenboogballen. Daarmee laten de deelnemende clubs zien dat iedereen zichzelf moet (kunnen) zijn op het sportveld.

Afkomst, religie en seksuele voorkeur mogen in de omgang met elkaar niet uitmaken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet Ad Schipper, voormalig aanvoerder van VV Borssele, uit ervaring. "Als ik op het veld stond en ik hoorde het woord 'homo!' als scheldwoord, dan zei ik heel zachtjes: Dat klopt."

Hij heeft, nadat de afspraak voor het interview is gemaakt, nog wel getwijfeld of hij zijn verhaal ook echt wel wilde vertellen. "Mijn leven is lange tijd een worsteling geweest. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost." Ad Schipper is nu 54. Pas op zijn 28ste durfde hij er openlijk voor uit te komen dat hij homoseksueel is. Hij voetbalt dan al jaren bij Borssele, besluit te verhuizen en stopt met voetballen. "Twee jaar later ben ik weer begonnen bij Borssele. Ik dacht: nu zal iedereen op het dorp het wel weten. Daarna heb ik nog een jaar of zeven in het eerste gespeeld."

Puberteit

Hij is geboren en getogen in het Bevelandse dorp. Als Schipper in de puberteit komt, begint hij te twijfelen. "Ik was verliefd op meisjes maar ik keek ook naar jongens. Ik was een jaar of vijftien en dat was heel erg verwarrend voor me. In die tijd kon je nergens terecht, er werd niet over gesproken. Je kon je nergens mee identificeren. Je dacht dat je zo'n beetje de enige was."

Hij vertelt aan niemand dat hij homoseksueel is en speelt jarenlang een rol. Dat heeft hij lang volgehouden. Als hij bijna dertig is, komt Ad Schipper uit de kast. "Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan, met wie ik moest praten. Je denkt steeds, dat wanneer je het vertelt, je iedereen kwijt gaat raken. Dat is nu wel minder, denk ik. We zijn ook tientallen jaren verder. Al zijn er natuurlijk nog altijd groepen in Nederland die moeite hebben met homoseksualiteit."

Lees het hele interview met Ad Schipper en meer over de Regenboogballendag zaterdag in de PZC, de digitale krant of op Blendle