Volledig scherm
© Wikipedia

Aldi Papers niet compleet

WISSENKERKE - Er is wel degelijk een vergaande overeenkomst tussen de gemeente Noord-Beveland en ontwikkelaar Blijvend Goed over de komst van een Aldi naar Wissenkerke. Dat blijkt uit het complete dossier, dat deze krant mocht inzien.

De politieke partij Betrokken Noord-Beveland maakte vorige week de 'Aldi-papers' openbaar. In het dossier van de partij zijn verschillende stukken over de zo gewenste komst van een Aldi naar Wissenkerke terug te vinden, zoals een intentieovereenkomst uit 2010.

Een definitieve overeenkomst, die de gemeente en Blijvend Goed twee jaar later tekenden, ontbreekt in de Aldi Papers. Toenmalig burgemeester Henny van Kooten zette op 9 oktober 2012 zijn handtekening onder het contract, net als Stephan van Gils, Arnoud de Neve en Marco Hobbensiefken van maatschap Blijvend Goed.

Welles-nietes
Volgens fractievoorzitter van BEN Mark Faasse is het een bewuste keuze om slechts één van de twee documenten op te nemen in de Aldi Papers. "De intentieovereenkomst en het definitieve contract hebben in grote lijnen dezelfde inhoud. Het contract uit 2012 is afgeleid uit dat van 2010; de essentie is hetzelfde." Wat voor BEN ook heeft meegewogen, is de leesbaarheid. Volgens Faasse hadden twee vergelijkbare documenten de Aldi Papers minder leesbaar gemaakt.

De fractievoorzitter vindt dat van een definitieve overeenkomst geen sprake is. "Als je een huis koopt, staat in de koopovereenkomst iets in de trant van 'verkoper verkoopt aan koper, die van verkoper koopt'. In zowel de intentie- als definitieve overeenkomst tussen de gemeente en Blijvend Goed staat alleen dat de gemeente de grond zal aanbieden aan de ontwikkelaar voor 80.000 euro. Nergens staat dat Blijvend Goed verplicht is om de grond af te nemen."

De kwestie Aldi blijft vooralsnog steken op een welles-nietes spel tussen BEN en wethouder Adrie van der Maas. Faasse liet al eerder weten dat hij na de publicatie van de Aldi Papers de zaak laat rusten. Het uitblijven van de discounter krijgt nog wel een juridisch gevolg, want de gemeente wil de Aldi via de rechter alsnog naar Wissenkerke halen.