Volledig scherm
Bij duiklocatie Strijenham (79) op Tholen wil de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een wrak afzinken: de garnalenkotter TS 7. © Johan Verkamman

Afzinken kotter als duikobject bij Tholen laat op zich wachten

THOLEN - Het afzinken van de garnalenkotter TS7 bij Tholen voor gebruik als duikobject laat nog even op zich wachten.

Het blijkt lastiger dan verwacht om verzekeringsmaatschappij te vinden die het aansprakelijkheidsrisico wil dekken. De bedoeling was dat de kotter dit voorjaar op de bodem van de Oosterschelde zou komen te liggen. Het is een idee van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), die daarmee tegemoet wil komen aan een wens van veel duikers. Het project kost 23.000 euro en wordt grotendeels betaald door de provincie, de gemeente Tholen, Bootduiken Zeeland en de NOB zelf. Na een succesvolle crowdfundingsactie eind vorig jaar leek niets het daadwerkelijk laten afzinken nog in de weg te staan, maar verzekeringsmaatschappijen blijken huiverig zich eraan te verbinden, zegt Desmond van Santen van de NOB. "Het stagneert nu even, maar we blijven hoop houden dat het lukt."

De NOB zag het probleem niet aankomen. Bij het afzinken van duikwrakken in het Grevelingenmeer heeft de beheerder het eigendom en de aansprakelijkheid op zich genomen, wat bij dit project niet mogelijk is. Het duikwrak krijgt een particuliere eigenaar zodra het op de bodem ligt. Hoewel het volgens Van Santen logisch is dat de eigenaar van de kotter zich wil verzekeren, is het de vraag of die überhaupt aansprakelijk is in geval van bijvoorbeeld een ongeval of schade aan duikuitrusting. "Iemand die daar duikt, weet dat er een wrak ligt."