Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg.

Afperser: Hij heeft mij vroeger betast en ik vond dat hij daarvoor moest boeten

MIDDELBURG - Hij heeft mij vroeger betast en ik vond dat hij daarvoor moest boeten. Met die woorden omschreef een Vlissinger (28) tegenover drie Middelburgse rechters waarom hij een inwoner van Oostkapelle geld afperste.

In eerste instantie kreeg deze B.H. het geld vrijwillig. Daarna ging het om leningen en tot slot moest er onder dwang worden betaald. De inwoner van Oostkapelle werd geslagen of kreeg een mes tegen zijn keel waarna de twee naar een pinautomaat gingen. Ook zou deze Vlissinger geld uit de portemonnee van zijn slachtoffer hebben gepakt. In totaal ging het om bijna drieduizend euro.

H. verscheen gisteren voor de rechtbank wegens afpersing en diefstal. Officier van justitie Jaap Zondervan hield de Vlissinger voor dat hij niet persoonlijk mag bepalen wanneer iemand moet boeten. Bovendien is volgens hem niet duidelijk wat er tussen de beide mannen is gebeurd.

H. bekende dat hij spijt heeft van zijn daden. "Maar ik raakte mijn huis kwijt en moest op de een of andere manier aan geld komen." Het slachtoffer was ook in de rechtszaal aanwezig. Hij vertelde dat hij sinds die bedreigingen bang is en geen vreemden meer in zijn woning laat.

Ook durft hij 's avonds niet meer de straat op voor een wandeling, zoals hij in het verleden altijd deed. Zondervan adviseerde de rechtbank de Vlissinger niet een onvoorwaardelijke celstraf te geven. Volgens de officier blijkt uit alles dat het nu weer goed gaat met de man. ,,En in tegenstelling tot tal van anderen willen wij onze klanten niet terugzien."

Hij verwacht ook dat met H. wel gaat lukken omdat de man al ruim een jaar niet meer in contact is geweest met de politie. De magistraat eiste een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een werkstraf van 150 uur.

De raadsman van de verdachte pleitte voor een lichtere werkstraf. Volgens hem kan de Vlissinger niet vervolgd worden voor het geld dat hij heeft gekregen en heeft geleend. Uitspraak 26 september.