Volledig scherm

'Affaire VeiligheidsRegio is een puist die uitgeknepen moet worden'

DOMBURG - De affaire die speelt bij de Veiligheidsregio vergelijkt het Veerse raadslid Marcel van den Bosse (CU, SGP) met een puist. "De kop is er net vanaf. Hij moet nu helemaal uitgeknepen worden."

Uit een vertrouwelijk rapport bleek twee weken geleden onder meer dat de (inmiddels) voormalige directeur van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) opvallend vaak bevriende deskundigen inhuurde en het dagelijks bestuur onjuist informeerde. Daarom heeft de Veerse gemeenteraad unaniem de jaarrekening van 2015 en de begroting voor 2017 afgekeurd.

Eerst duidelijkheid

Peter Holtring (PvdA, GL) vond het 'te zot voor woorden' om het deze week al over de financiën te hebben in de raad. "We twijfelen er ernstig aan of deze begroting en jaarrekening enig hout snijden", zei hij. "Eerst moet duidelijk worden wat er aan de hand is bij VRZ." Dat wordt hard doorwerken in de zomer, zodat er in september een begroting ligt, die wel in orde is, voegde Mineke Bierens (VVD) daaraan toe.

Olie op het vuur

Burgemeester Rob van der Zwaag, ook lid van het dagelijks bestuur van de VRZ, gaf aan dat hij het standpunt van de raad begrijpt en het zal meenemen bij een volgende begroting. Verder heeft hij de raadsleden geen nieuwe informatie gegeven. "Ik vind het nu vooral belangrijk dat de organisatie vooruit kan. Als bestuurder wil ik geen olie op het vuur gooien, maar naar de toekomst kijken. Dat de begroting misschien wordt uitgesteld naar het najaar, daar zou ik nog wel mee kunnen leven."

Lonink ongeloofwaardig

Verschillende partijen opperden bovendien dat de huidige voorzitter van de VRZ, Jan Lonink, net zoals de voormalig directeur Gerrie Ruijs, moet terugtreden. "De ene dag ontkent hij en dan geeft hij opeens toch toe dat het rapport klopt. Daardoor komt hij ongeloofwaardig over", motiveerde Van den Bosse.