Volledig scherm
Actie voor de sloop van de kerncentrale. © Frank Balkenende

Actievoerders hameren voor deur Delta op snelle sloop kerncentrale Borssele

MIDDELBURG - Een sloophamer om snel de kerncentrale in Borssele af te breken.

Actievoerders van Stop Borssele overhandigden woensdag voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van energiebedrijf Delta symbolisch een sloophamer aan directeur communicatie Mirjam van Zuilen. De actie was op touw gezet door Greenpeace, Laka, Wise, Stop Borssele, Benegora, Zeeuwse Milieufederatie en GroenLinks Zeeland.

Sluiten en slopen

De anti-kernenergie-organisaties hameren erop dat nu het moment is om de kerncentrale te sluiten en te slopen. De kerncentrale, waarvan de levensduur is verlengd tot 2034, draait momenteel verlies en is financieel 'een blok aan het been van Delta', dat financieel zware tijden kent en boven 1 juli 2017 moet zijn gesplitst. Dan valt het bedrijf uiteen. Vooruitlopend op de splitsing zet Delta nu al zijn commerciële onderdelen in de etalage, want herfinanciering bleek niet mogelijk.

Geen financiële steun

Delta, haar aandeelhouders en minister Kamp van Economische Zaken praten momenteel over een oplossing voor de kerncentrale. Zonder de financiële ruggesteun van Delta kan EPZ, de exploitant van de kerncentrale, het niet bolwerken. Over een jaar valt die steun weg. Van het Rijk mag de kerncentrale niet in buitenlandse handen komen. Economische Zaken kan ook geen zak met geld naar Borssele schuiven of de kerncentrale nationaliseren. De Europese Unie zou dat opvatten als ongeoorloofde staatssteun. Dat maakt de situatie nog complexer.

Nieuwe veiligheidseisen

De actievoerders verwachten niet dat de kerncentrale veel winst zal opleveren, ook niet als de energieprijzen stijgen. "Er zijn vele miljoenen euro's nodig om de kerncentrale te laten voldoen aan nieuwe veiligheidseisen. Delta kan dat geld niet bij elkaar krijgen.''

Ontmantelingsindustrie

Volgens de actievoerende organisaties moet Zeeland van de nood een deugd maken: sluit de boel en bouw een nucleaire ontmantelingsindustrie op. Dat levert ook banen op, zeggen ze. De gepensioneerde energiehoogleraar Wim Turkenburg vindt dat echter een illusie. "In Duitsland waar al een aantal kerncentrales is ontmanteld, is inmiddels zoveel kennis beschikbaar dat je daar nooit meer tegen op kunt concurreren. Ik snap dat Greenpeace de kerncentrale liever vandaag nog ziet sluiten, maar het ontwikkelen van een nucleaire sloopindustrie in Nederland lijkt me niet erg realistisch. Is er rond de sluiting en sloop van onze eerste kerncentrale in Dodewaard (gesloten in 1997, red.) een nucleaire ontmantelingsindustrie ontstaan? Nee dus."