Volledig scherm
Het bassin bevat de splijtstofstaven. © Lex de Meester

Actieclub tegen Borssele verstopt zich

MIDDELBURG - Er gebeurt iets vreemds in Zeeland: het volk via een handtekeningenactie vragen om steun, maar niet bekendmaken wie nu eigenlijk de Zeeuwen raadpleegt.

Een antikernenergie-groepje wil het volk mobiliseren om te voorkomen dat de provincie en gemeenten straks mogelijk borg staan voor een lening van 200 miljoen euro aan de kerncentrale in Borssele. Het staat op de website zeeuwsevolksraadpleging.nl , die sinds kort online is.

Verstoppertje spelen

Merkwaardig is dat de initiatiefnemers verstoppertje spelen. Wie precies achter het initiatief schuilgaan, wordt angstvallig geheim gehouden. De mensen achter zeeuwsevolksraadpleging.nl willen vooralsnog hun identiteit niet prijsgeven. Ze houden het vizier gesloten. Waarom blijft gissen.

Op de website staat een mailadres, maar op een gestuurde mail komt geen reactie. Ook niet na een dag wachten. Het postadres is Schenge 4 in Middelburg. Dat blijkt het beweegcentrum Zeelandgezond te zijn. De dame die de telefoon opneemt, zegt dat ze geen naam van een contactpersoon kan geven. 'Probeert u het via de website. Daar staat ook een mailadres op'. Ook de houdster van de website, fotografe Marjolein van Pagee uit Rotterdam, zwijgt in alle talen. Nee, ze heeft geen contactpersoon, deelt ze mee.

Zoektocht

De initiatiefnemers zijn niet de bekende voormannen en -vrouwen van de antikernenergie-organisaties Wise, Laka en Greenpeace. Ook bij GroenLinks, verklaard tegenstander van kernenergie en voor een zo snel mogelijke sluiting van Borssele, zeggen ze het niet te weten.

Fractievoorzitter Gerwi Temmink van GroenLinks in Provinciale Staten kent geen namen en rugnummers, terwijl GroenLinksers altijd vooraan staan bij demonstraties voor de deur van Delta, het energiebedrijf dat voor 70 procent eigenaar is van de kerncentrale. In de antikernenergie-beweging is het 'ons kent ons, dus welk spelletje wordt er hier gespeeld?

Raadgevend referendum

Directeur Peer de Rijk van Wise Nederland graaft op verzoek in zijn achterban. Kennelijk heeft hij wel contact gelegd met initiatiefnemers, want even later komt hij terug met de mededeling: "Nou, ze maken het spannend. Ze maken de woordvoerder bekend als ze duizend handtekeningen hebben verzameld." Namen geeft hij echter niet.

Die duizend handtekeningen zijn minimaal nodig om een formele volksraadpleging aan te vragen. Om zo'n volksstemming te kunnen houden, zijn minimaal zesduizend handtekeningen van stemgerechtigde Zeeuwen nodig. En dat beperkt zich niet tot alleen de naam van mensen die sympathiseren met dit burgerinitiatief. Wie het formulier voor het raadgevend referendum downloadt en invult, moet zelf wel volledig met de billen bloot. Gevraagd worden: voornaam, achternaam, adres, geboortedatum en handtekening. Zolang de initiatiefnemers achter de schermen blijven opereren, zou je dat kunnen opvatten als strippen voor een groep wildvreemden.

De anonieme club vraagt mensen die hun handtekening zetten, het ingevulde formulier 'vóór maandag 12 september' te sturen naar het postadres in Middelburg, ergo het beweegcentrum Zeelandgezond. Dan zal blijken of voldoende Zeeuwen een groepje onbekenden vertrouwt. Als de drempel niet wordt gehaald, hoort Zeeland er wellicht nooit meer iets van. Misschien hooguit via een bericht op de website.

'Onhandig geklungel'

De opzet van de actie lijkt geen bemoediging voor een democratisch middel dat een volksraadpleging in ultimo is. Binnen de antikernenergie-beweging doet de 'gemaskerde' actie de wenkbrauwen dan ook fronsen. Wise strijdt altijd met open vizier.

Peer de Rijk steunt op zich een volksraadpleging, maar noemt de aanpak van de 'anonieme' initiatiefnemers tegelijkertijd 'onhandig geklungel'.