Volledig scherm
Kanaal van Goes naar Goese Sas © archieffoto Willem Staat

Acht miljoen nodig voor oevers en bruggen Goes

GOES - Goes moet de komende jaren bijna acht miljoen euro bij elkaar zien te sprokkelen voor dringend onderhoud aan de sluis bij het Goese Sas, de brug bij Wilhelminadorp en oevers in het havenindustriegebied Veruit de grootste kostenpost vormt het vervangen van de havenoevers: 6,2 miljoen.

Het structureel onderhoud ervan is jarenlang buiten het onderhoudsschema gehouden, omdat het havengebied deel uitmaakte van woningbouwproject Goese Schans. Dat is inmiddels veel kleiner van opzet geworden, waardoor de meeste oevers weer in beheer bij de gemeente zijn gekomen. Maar ze staan nu wel bijna letterlijk op instorten.

Vervangen

Wat betreft de brug en de sluis moeten de bejaarde bedieningssystemen worden vervangen, dat kost 1,7 miljoen euro. Goes heeft weliswaar een potje voor onderhoud aan sluizen, bruggen en oevers, maar daar is veel te weinig ingestopt om de nu noodzakelijke torenhoge investeringen mee te kunnen doen. Burgemeester en wethouders stellen de raad dan ook voor om het meerjaren onderhoudsschema 'te herzien'.

De raadsfracties reageerden deze week onaangenaam verrast op de situatie. Gelet op de toch al leegrakende portemonnee van de gemeente vroegen de meeste partijen zich af waar het geld vandaan moet komen. "We voelen ons overvallen door het enorme bedrag", zei Jan Jaap Bouma (SGP-CU). De woordvoerders van bijna elke partij toonden zich verbaasd over het feit dat de gemeente 'ineens' wordt geconfronteerd met het achterstallig onderhoud. "En alles komt tegelijk, dat is toch wel opmerkelijk", zei SP'er Floor van Lamoen. Wiert Omta (PvdA) wilde weten wat er gebeurt als het werk wordt doorgeschoven. CDA'er Ad de Wit vroeg zich af hoe het überhaupt mogelijk is dat de gemeente een sluis beheert in plaats van het waterschap.

Wethouder Loes Meeuwisse gaf toe dat er te weinig is gespaard. "Ik heb ook wel een bepaalde verzuchting gehad", drukte zij zich mild uit. "Maar als we dit nu niet doen, is dat niet verstandig met betrekking tot de veiligheid."

Volgens Meeuwisse is de omvang van de problemen in de loop van vorig jaar duidelijk geworden, toen de gemeente in gesprek was met Rijkswaterstaat over de bediening van de bruggen en sluizen op afstand. Dat bleek een nóg kostbaardere operatie. Goes gaat nog in gesprek met het waterschap over een eventuele bijdrage voor de sluis bij het Goese Sas, maar Meeuwisse temperde de verwachtingen alvast. "Ik stel me daar niet al te veel van voor."