Volledig scherm
The Common Linnets op het nazomerfestival in middelburg © lou raas

Abdijplein binnen één avond van rocktempel tot huiskamer

MIDDELBURG - Als om klokslag acht uur de poorten naar de Abdijplein opengaan, stuiven enkele tientallen mensen naar het podium. Ze willen niets missen van hun Danny en Ilse. Dat ze een fantastische avond tegemoet gaan, kunnen ze dan alleen nog maar vermoeden. Maar Danny Vera en The Common Linnets maken de verwachtingen meer dan waar. Ze veranderen het historische hart van Middelburg bij tijd en wijlen in een rocktempel. En soms, heel soms, krijgt het plein zelfs de intimiteit van een huiskamer.

Terwijl het elders in het land al met bakken uit de hemel komt, is het op het Abdijplein een heerlijke zwoele zomeravond. Prima weer voor het Zeeland Nazomerfestival. Al maakt het weer dorstig, zo is te zien aan de flinke hoeveelheid koffie, thee, bier en cocktails die rondgaat. Sommigen laten zich fotograferen en op een mini-voorpagina van de PZC afdrukken. Op het 'B-podium' , middenop het Abdijplein, brengt singer-songwriter Peetman alvast de sfeer erin. Dat lukt hem goed, gezien de reacties.

Als even na negenen Danny Vera het hoofdpodium op stapt, verandert het Abdijplein in een rocktemple. De setlist is stevig, energiek. Weinig praten, vooral spelen, lijkt het credo. En dat moet de stad gehoord hebben. Al is de zang soms minder goed te verstaan. "Ik stond hier, op dit plein, vlak nadat mijn moeder was overleden", richt Danny Vera zich kort tot zijn publiek. "Toen waren er veel minder mensen. Jullie komen ook vast voor de Common Linnets. Maar mooi dat het nu zo vol is."

Klappen

Even na half elf beginnen The Common Linnets met We don't make the wind blow, het eerste nummer van het meest recente album. Maar Ilse de Lange is niet tevreden met het geluid, heeft het idee dat het publiek haar niet hoort en legt het nummer stil. Er wordt wat aan knoppen gedraaid en ze roept met Almeloos accent: ''horen jullie me nu? Ja? Ok. Nou, dan beginnen we gewoon toch opnieuw? Wel even klappen he? Kondig ik onszelf even opnieuw aan... Hier zijn The Common Linnets..."

Het kenschetst de sfeer van het optreden. Relaxed, gemoedelijk. Op sommige momenten zelfs intiem. Het Abdijplein verandert bij tijd en wijlen dan ook in een gezellige huiskamer. De band sluit akoestisch af met het indrukwekkende Heart of gold van Neil Young. Een overdonderend applaus valt The Common Linnets ten deel.

Het publiek gaf de een avond een waardering van een 4,2 op de schaal van 5.

Volledig scherm
The Common Linnets op het nazomerfestival in middelburg © lou raas