Volledig scherm
© Jacqueline de Haas / Hollandse Hoogte

Aantal kinderen op Zeeuwse basisscholen blijft dalen

VLISSINGEN - Het aantal basisschoolleerlingen (4 tot 12 jaar) blijft de komende jaren in vrijwel heel Zeeland dalen. In de wat verdere toekomst, na 2023, wordt juist weer een groei verwacht, zo blijkt uit de prognoses die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Zeeland volgt daarmee de landelijke trend.

In vrijwel alle gemeenten daalt het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd, al is de krimp in Limburg, Groningen, Friesland, de Achterhoek en Twente groter dan in Zeeland. Alleen in de vier grote steden is het aantal leerlingen de afgelopen jaren gestegen. Die groei houdt ook de komende tijd aan.

Tussen 2009 en 2015 zagen bijna alle dertien Zeeuwse gemeenten het aantal kinderen op basisscholen afnemen. Reimerswaal noteerde als enige een groei (4,2 procent). De krimp was het sterkst in de gemeente Veere (-22,7 procent) en Hulst (-18,6 procent).

De prognoses van het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving leren dat tot 2023 in elf van de dertien Zeeuwse gemeenten de daling doorzet. Dat is met name in Kapelle (-20,2 procent), Noord-Beveland (-15,8 procent) en Borsele (-15,2 procent) het geval. Middelburg blijft bijna stabiel. Goes en Veere kunnen rekenen op een lichte groei.

Vanaf 2023 is er weer een duidelijke toename te verwachten, vooral in Hulst en Veere. Borsele, Tholen en Reimerswaal blijven volgens de jongste prognoses nog in de min.