Volledig scherm
De Koninklijke Marechaussee houdt toezicht bij de grens met België. © Camile Schelstraete

Aanslagen Brussel ook in Zeeland merkbaar

VLISSINGEN - Ook in Zeeland worden de gevolgen van de aanslagen in Brussel merkbaar. Een overzicht.

* De kerncentrale in Borsele wordt sinds dinsdagochtend extra beveiligd. Dat gebeurt door een landelijke eenheid van de politie. Ook de kerncentrale in Doel wordt extra beveiligd; het administratief personeel moet de centrales verlaten, personeel dat nodig is voor de veiligheid is wel nog aanwezig, meldt de Tijd.

* Van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen verblijven dinsdag 7 studenten in Brussel. Dat kunnen stagiairs zijn of studenten die een minor in het buitenland volgen. ''Zodra dit soort nieuws bekend wordt, zet ons International Office direct alles in gang om te checken of deze studenten veilig zijn'', zegt Esther Hokke van de HZ. ''Dat is ook in dit geval gebeurd, en alle 7 studenten zijn in veiligheid.''

* Omdat de bedden in de ziekenhuizen in Gent en Antwerpen zoveel mogelijk worden vrijgehouden voor slachtoffers van de aanslagen, kunnen Zeeuwse patiënten daar dinsdag niet terecht.

* De provincie Oost-Vlaanderen heeft de burgemeesters laten weten dat ze moeten zorgen dat de scholen, onder meer in Zelzate, extra worden beveiligd.

* Aan de grens met België is verscherpt toezicht ingevoerd. Zowel Nederlandse als Belgische politie-eenheden staan paraat, onder meer bij Zelzate. Het verscherpt toezicht aan de grens zorgde voor flinke files bij Zandvliet.

* De treinen van en naar Brussel rijden niet meer; onder meer in Roosendaal zijn reizigers richting België gestrand. Op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, waar internationale treinen stoppen, wordt extra gepatrouilleerd.

* Simone Maas uit Vlissingen doet een opleiding aan de Erasmus Hogeschool in het centrum van Brussel. Zij zat in de klas toen de omvang van de aanslagen doordrong.

* Sander Davidse uit Middelburg volgde dinsdag voor Total een cursus in Brussel. Hij maakte een aantal foto's van wat hij ter plaatse zag.

Volledig scherm
Verscherpte beveiliging in Brussel. © Sander Davidse
Volledig scherm
Verslaggevers bij de metro in Brussel. © Sander Davidse
Volledig scherm
Op straat in Brussel alleen nog maar agenten en militairen. © Sander Davidse
Volledig scherm
Toezicht politie bij kerncentrale Borssele © Theo Giele
Volledig scherm
Zwaar bewapende agenten op straat in Brussel. © Sander Davidse