Volledig scherm
Arjanne Bode bij haar project 'Als een vis op het droge'. © Eva Honderd

Aanlandplicht van vis: moeilijk voor visser én vis

KRUININGEN - Elk verhaal heeft twee kanten. Ook dat van de plicht voor vissers om vanaf 2019 alle gevangen vis aan wal te brengen.

De in Kruiningen geboren en getogen Arjanne Bode (22) studeerde onlangs af op die aanlandplicht aan de Academy for Art, Communication and Design in Tilburg. "Ik hoop dat mensen aan de hand van mijn werk beter hun mening kunnen bepalen." 

Jarenlang werkte de Zeeuwse in de Viskêête van Piet van Oost in Yerseke. "Toen was ik helemaal nog niet zo bezig met waar vis vandaan kwam." Dat veranderde toen ze ging studeren. "Op de Academy for Art, Communication and Design word je breed opgeleid tot allround-ontwerper", vertelt Bode.

Sociale kant

Begin dit jaar las ze een artikel over de aanlandplicht. Ze zocht een manier om dat vraagstuk te verbeelden en aan te kaarten. "Een ontwerp maken dat een oplossing biedt, is meer iets voor techneuten. Ik besloot vooral de sociale kant te laten zien."

Ze praatte met vissers, voer mee met kotter TH-10, sprak met ambtenaren op het ministerie van Economische Zaken en bezocht visveilingen. Haar studie mondde uit in het project Als een vis op het droge: een film, een aquarium met getatoeëerde vissen op sterk water en een website. "In de film op twee schermen neem ik mensen mee in de tegenstrijdigheid van het onderwerp. Daarin zie je dat heel veel vissen worden gevangen. Zoveel dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat er nog vis in de zee is. Aan de andere kant probeer ik te laten zien dat er zoveel schoonheid in zo'n vak zit en dat het zonde is dat het door zo'n probleem in het nauw wordt gedrongen."

Tatoeages

In een aquarium, het eigenlijke kunstwerk, zijn zestien vissen op sterk water gezet. Ze staan voor bijvangst van ondermaatse schol, schar en tong. De vissen dragen tatoeages, in de stijl van die van zeelui, met namen van Nederlandse kotters. "Zie het als een monument voor de slachtoffers van de aanlandplicht."

De kijker moet aan de hand van haar werk zelf zijn mening bepalen. Wat vindt de Kruiningse zelf? "Er moet absoluut iets gebeuren aan het bijvangstprobleem. Maar omdat ik zoveel kennis heb opgedaan, kan ik het niet meer zo eenzijdig bekijken. Ik weet hoe lastig het is om bijvangst te voorkomen."

Na de expositie van haar werk in Tilburg, is het op dit moment niet te zien. "Ik zoek nog expositiemogelijkheden."

Meer info: arjannebode.nl