Volledig scherm
De augurken uit de vrachtwagen kwamen niet alleen in de berm, maar ook op het wegdek van de A58 terecht. © Officier van Dienst Bas van Rijkswaterstaat

A58 urenlang afgesloten door gekantelde vrachtwagen met augurken

VLISSINGEN - De A58 Bergen op Zoom - Vlissingen is woensdagmorgen tussen Kapelle en 's-Gravenpolder vroeg afgesloten nadat rond 5.45 uur op de snelweg bij Kapelle een vrachtwagen met augurken kantelde. Rond 9.00 uur botsten in de ontstane file bovendien nog eens drie vrachtwagens op elkaar, wat voor extra problemen zorgde.

De augurken kwamen door het ongeval met de eerste vrachtwagen op de rijbaan terecht. Rond kwart voor negen was de file opgelopen tot 5 kilometer. De Verkeers Informatie Dienst (VID) meldde rond 9.00 uur dat in elk geval één rijstrook was schoongemaakt. Even later waren beide rijstroken weer geopend voor het verkeer. De schoonmaak had wel enige vertraging opgelopen, doordat de ZOAB-cleaner een lekke band opliep. 

De chauffeur van de wagen met augurken is gewond geraakt en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, meldt HV Zeeland. De met augurken geladen vrachtwagen zou via de berm een talud zijn opgereden en vervolgens gekanteld. De lading was deels op de rijbaan terechtgekomen.

Schoonmaak

Niet alleen de vrachtwagen moet worden geborgen, de augurken moesten ook van de rijbaan worden gehaald, waarna het wegdek moest worden schoongemaakt. Overigens werd het bergen van de vrachtwagen uitgesteld naar woensdagavond, om de overlast voor het verkeer te beperken.

In eerste instantie meldde de VID dat doorgaand verkeer beter kon omrijden vanaf Yerseke (afrit 33) en de N289; kort na 7.00 uur was dat geen optie meer, vanwege de schoonmaakwerkzaamheden. Daarom werd het verkeer aangeraden om via de afrit Kapelle (afrit 34) en de Oude Rijksweg N289 om te rijden.

Nog een ongeval

Toen de schoonmaak flink was gevorderd, meldde de VID dat in de staart van de file nog eens 3 vrachtwagens met elkaar in aanrijding waren gekomen. Daardoor was ook diesel gelekt, wat betekende dat ook daar het wegdek grondig moest worden schoongemaakt. Rond 10 uur was wel weer één rijbaan beschikbaar, maar was de rechterrijstrook nog afgesloten voor schoonmaakwerkzaamheden. Kort na het middaguur was ook hier de hele weg weer beschikbaar.

Vorig jaar, in januari 2015, werd de A58 op een maandagmiddag ter hoogte van Heinkenszand ook geruime tijd afgesloten, nadat een vrachtwagen met uien was gekanteld.

Volledig scherm
Een van de vrachtwagens die in de buurt van Kruiningen op elkaar botsten in de file. © Marcelle Davidse