Volledig scherm
Een nachtje mee met de politie; zeven mannen aangehouden. © PZC

7 mannen opgepakt: van snikkende jongeman tot dronken Polen

MIDDELBURG - Een betrekkelijk rustige nacht, constateert politiechef Jeroen Trapman als hij zondagochtend rond 06.00 uur achter zijn computer zit op het politiebureau in Middelburg. Hij is die nacht de Zeeuwse Officier van Dienst (OvD) en krijgt samen met een collega te maken met in totaal zeven aangehouden mannen die verdacht worden van het plegen van misdrijven. "Sommige nachten zijn het er veel meer."

Als OvD beslist hij of zo'n verdachte in Torentijd wordt ingesloten of dat hij met een proces-verbaal naar huis mag. Onder de zeven verdachten zit onder andere een Vlissinger die met zijn motor inrijdt op twee agenten in Vlissingen. Maar ook twee Poolse mannen die worden betrapt als ze in Goes het automatisch alarm bij een autodealer in werking stellen.

Na een kort verhoor, waarbij Trapman besluit dat ze tot maximaal zondagmiddag naar Torentijd moeten, uit hij wel zijn twijfels. Hij vermoedt dat ze na een avond stevig stappen, de weg kwijt zijn geraakt. Het gesprek met de twee, met behulp van een Poolse tolk, verloopt heel moeizaam. Vooral ook omdat ze dronken zijn. Wel geven ze aan dat ze onschuldig zijn. Trapman: "Dit moet de recherche verder uitzoeken."

Inbreker
Een gesprek met een Arnemuidenaar verloopt wat vlotter. Hij is aangehouden omdat hij samen met drie anderen een plaatsgenoot zou hebben mishandeld. De verdachte heeft een flinke hoofdwond en Trapman vindt dat een GGD-arts naar het politiecellencomplex in Torentijd moet komen om de man te verzorgen. In Terneuzen worden twee mannen aangehouden die ook naar Torentijd moeten.

Een inbreker, op heterdaad betrapt met een breekijzer in zijn hand, en een man die wordt aangehouden wegens vechten. Trapman rijdt in zijn dienstauto van de ene plaats naar de andere. Als hij op weg is naar Vlissingen hoort hij dat in Renesse een jongeman is aangehouden die weigert de bevelen van agenten op te volgen. Hij besluit vanuit Vlissingen via een videoverbinding contact te leggen en krijgt een snikkende jongeman te zien die veel spijt heeft.

Motorrijder: poging tot doodslag
Trapman vindt dat de jongeman een proces-verbaal moet krijgen en dat hij vervolgens naar zijn ouders kan. Via de video bepaalt hij ook dat een jongen (16) uit Hulst alleen een proces-verbaal moet krijgen voor het niet bij zich hebben van een ID. In Vlissingen praat Trapman ook met de motorrijder die verdacht wordt van poging tot doodslag.

De verdachte probeert de regie van het gesprek over te nemen en daar is de officier duidelijk niet van gediend. Hij houdt hem voor dat er die nacht maar één de baas is. Het lijkt erop of de Vlissinger niet precies beseft wat hem boven het hoofd hangt want hij neemt de zaak nogal luchtigjes op. Als die poging tot doodslag echt bewezen wordt, kan hij een lange celstraf krijgen.

Furieus
Meerdere agenten zijn duidelijk furieus. Niet alleen de twee bikers die weg konden springen maar ook de agent die hem aanhield. "Hij begon direct te dreigen dat er niets met zijn motor mocht gebeuren." Trapman instrueert hen allemaal om alles duidelijk op papier te zetten. Vlissingse agenten kunnen echter ook lachen om wat hun collega's in Renesse is overkomen: een ontsnapte geboeide jongeman (18).

Ze raden aan hem te vervolgen wegens het stelen van een set handboeien. De officier zegt dat hij zoiets in zijn ruim twintigjarige politiepraktijk nog nooit heeft meegemaakt. Maar hij weet wel dat binnentreden in de woning om hem aan te houden niet mag, ondanks dat hij weet waar de verdachte woont. De verdachte was al aangehouden.

'Hun probleem op ons bordje'
En twee keer aanhouden voor hetzelfde feit kan niet. Een Middelburgse agent raadt grijnzend aan om dus vooral de afdeling ijzerzagen bij de doe-het-zelf-zaken in de gaten te houden. Trapman is die nacht niet alleen bezig met het controleren of de aanhoudingen terecht zijn en wat er met de verdachten moet gebeuren. Hij is ook de vraagbaak voor zijn collega's en beslist wat er gedaan moet worden bij vermissingen.

Die nacht krijgt hij twee meldingen van vermiste mensen die toevertrouwd zijn aan een zorginstelling. "Een meisje is deze week al twee keer eerder weggelopen." Hij sluit niet uit dat de andere vrouw ook een bekende klant is. "Feitelijk raar. De zorginstellingen zijn verantwoordelijk maar als hun cliënten weglopen, krijgen wij hun probleem op ons bordje."

Volgens hem is de politie heel veel uren kwijt aan het opsporen van vermiste personen. Niet alleen aan het daadwerkelijk opsporen maar ook aan het invullen van allerlei papieren. "Als die ene mevrouw straks weer uit zichzelf terugkomt, moeten we weer een heel dossier maken."

Volledig scherm
Officier van Dienst Jeroen Trapman overlegt via een videoverbinding vanuit Vlissingen met een collega in Renesse. © PZC