Volledig scherm
© stock.xchng

5 tips van de 'crime de la crime' tegen cybercriminaliteit

TERNEUZEN - MKB'ers denken vaak dat ze niet interessant zijn voor internetcriminelen, 'omdat ze toch niet zo groot zijn'. Juist door die gedachte zijn de midden- en kleinbedrijven een makkelijke prooi voor bijvoorbeeld hackers.

Zo'n 280 ondernemers die zijn aangesloten bij de Rabobank in Zeeuws-Vlaanderen werden dinsdagavond in het Scheldetheater in Terneuzen gewaarschuwd voor de gevaren van het internet door de 'crime de la crime' van de digitale wereld. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, directeur van Cyber Security Northwave Pim Takkenberg, officier van justitie Yolanda van Setten en hack-adviseur Hong Gie Ong gaven naast algemene informatie over criminaliteit op internet, ook een aantal concrete tips voor ondernemers om zichzelf er tegen te beschermen.

1. Verdiep je in het onderwerp cybercriminaliteit.

Takkenberg: "Het is naïef om te denken dat jij niet interessant bent voor internetcriminelen. Door in jouw apparaten of op jouw netwerken 'in te breken', kunnen ze bij allerlei interessante informatie, zoals creditcardgegevens of klantenbestanden. Zo kunnen ze geld of belangrijke documenten van jou stelen en zelfs je hele bedrijf plat gooien. Pas als jij snapt hoe zij te werk gaan, kun je jezelf er goed tegen beschermen. Weet ook waar je kennis ophoudt en vraag een deskundige om advies."

2. Installeer altijd de updates van de programma's die je gebruikt.

Gie Ong: "Programmeurs van apps blijven de applicaties verbeteren. Dus als er zwaktes in de beveiliging bekend zijn, worden die er in volgende versies uitgehaald om de gebruiker te beschermen."

3. Gebruik altijd beveiligde internethotspots.

Takkenberg: "Er bestaan apps die ervoor zorgen dat áls iemand jouw gegevens en berichten onderschept, ze enkel gekke codes zien. Dat heet VPN, Virtual Private Network. Door zo'n applicatie op je apparaat te installeren, kun je versleuteld en veilig internetten."

4. Weet welke gegevens je écht nodig hebt en maak daar back-ups van.

Takkenberg: "Zonder bepaalde informatie heb je als ondernemer echt een probleem. Zorg daarom dat je daar altijd een back-up van hebt. Als je dan slachtoffer wordt van een virus of een hack, dan kun je toch doorwerken."

5. Toch slachtoffer? Doe aangifte.

Dat kan online via het Meldpunt Internetoplichting. Van Setten: "Zo wordt het in ieder geval geregistreerd. Het lijkt misschien alsof de politie niet meteen in actie schiet, maar vaak pakken we meerdere aangiftes samen, in de hoop een heel netwerk te kunnen blootleggen. Bovendien kan onderzoek sneller plaatsvinden wanneer je je apparaat na een hack aan laat staan. Dan is de kans groter dat er informatie is bewaard die naar de daders kan leiden."