Volledig scherm
Erik van Muiswinkel (l) en Freek de Jonge, de presentatoren van de benefietavond voor Podium Reimerswaal.

35.000 euro voor 'Zeeuwse Mandela' en Podium Reimerswaal

VLISSINGEN - Stef Bos noemde hem 'de Zeeuwse leeuw', Claudia de Breij had het over 'de Zeeuwse Nelson Mandela'. Het is duidelijk dat Nederlandse artiesten programmeur Jacques Boonman van Podium Reimerswaal op handen dragen.  

Maandag vond in CineCity XL in Vlissingen een benefietvoorstelling plaats voor Podium Reimerswaal. Het door de SGP gedomineerde gemeentebestuur heeft de subsidie voor de theaterorganisatie afgeknepen, zodat Boonman zijn eigen spaargeld op de voorstellingen moet toeleggen. De ruim 700 stoelen tellende zaal zat vol. Kaartjes kostten 50 euro, dus met de opbrengst van 35.000 euro kan het Podium weer een tijdje voort.

Artiesten

Een stoet aan Nederlandse artiesten trad belangeloos op, van Bos en De Breij tot Hans Dorrestijn, Paskal Jakobsen en presentatoren Erik van Muiswinkel en Freek de Jonge. Er werden bovendien video's vertoond van onder anderen Jochem Myjer, Katinka Polderman en Bert Visscher.
De opzet zorgde voor een unieke theateravond. Iedereen kreeg tien minuten de tijd en zette daarin zijn beste beentje voor. Dat resulteerde in een gevarieerd programma van liedjes en sketches van hoog niveau.

Schimpscheuten


Uiteraard werden er schimpscheuten uitgedeeld aan het gemeentebestuur van Reimerswaal en met name de SGP. Tekenend was de anekdote van Claudia de Breij. Ze vertelde hoe ze ooit SGP-leider Kees van der Staaij op twitter had toegewenst dat hij zou branden in de hel, omdat hij over duo-moederschap had gezegd dat je, wie niet gelijk is, niet gelijk hoeft te behandelen. De Breij heeft een kind met een andere vrouw. Uiterst humoristisch vertelde ze hoe iedereen over haar heen viel, behalve Van der Staaij zelf. Die nodigde haar uit voor een kopje koffie. Verlegen schoof hij een stoel voor haar van tafel, waarop ze zei: "Dat is zeker de eerste keer dat jij een vrouw een zetel aanbiedt."

Uiteindelijk gingen ze 'vol begrip voor elkaars onbegrip' uit elkaar, waarbij Van der Staaij zelfs een paraplu voor haar kocht omdat het regende. "Als het tussen mij en Van der Staaij kan, kan het ook met de SGP en Jacques Boonman", besloot De Breij, waarop ze haar bekendste lied 'Mag ik dan bij jou' inzette, opgedragen aan Boonman. De 'Zeeuwse Mandela', aldus De Breij, omdat hij kunst en geloof probeert te verenigen.

De benefietavond werd afgesloten met een door de artiesten gezamenlijk gezongen 'Er is leven na de dood', waarvoor Freek de Jonge de tekst had aangepast: "Volgens de meeste SGP'ers is de hemel magistraal, het lijkt daar nog het meeste op Podium Reimerswaal, er is leven, er is leven na de dood."