Volledig scherm
Politieauto bij de overvallen Spar supermarkt in Philippine © Harmen van der Werf

30 maanden cel voor klunzige overval op Spar in Philippine

MIDDELBURG - De 28-jarige J. van D. en zijn even oude maat J. P. uit Oostburg zijn donderdag in Middelburg conform de eis veroordeeld tot elk dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk. Beide mannen verkeerden op 29 januari onder invloed van drank, drugs en medicijnen en besloten de Spar-supermarkt in Philippine te overvallen.

P. stond op de uitkijk bij de deur en Van D. zou naar binnen gaan en de overval plegen. P. gaf D. een (nep)vuurwapen en D. liep richting kassa, waar hij de geldlade en sigaretten eiste. Een bezoeker die hem zag klungelen en vermoedde dat het dan ook om een nepvuurwapen ging, wist hem te ontwapenen en D. en P. namen de benen. Kort daarna konden ze worden aangehouden.

Tijdens de behandeling van de zaak hekelde D.'s advocaat de wijze waarop de hulpverleners met haar 'drank en drugs verslaafde en psychisch zieke cliënt' waren omgesprongen: Een grote zak vol al dan niet nodige medicijnen en een psycholoog die met D. 'spreekuur' hield in de kroeg en hem daar rijkelijk van drank voorzag.