Volledig scherm
© Eldridge Pentury

151 huishoudens en bedrijven in Terneuzen getroffen door stroomstoring

TERNEUZEN - Door een stroomstoring bij Enduris zaten 151 huishoudens en bedrijven in een deel van Terneuzen vrijdagavond zonder stroom.

Bij chemiebedrijf ICL-IP brak daardoor kortstondig brand uit en bij Skidôme ging het automatische gasalarm voor ammoniak af. Om half elf trad de storing op, door een defect in een kabel. "Het was een spontane storing, dat kan zomaar gebeuren. Maar de pech was dat het in twee verschillende kabeldelen tegelijk gebeurde", vertelt een woordvoerder van de Delta Netwerkgroep, die deel uitmaakt van Enduris.

Bij het Terneuzense chemiebedrijf ICL-IP (voorheen Broomchemie) aan de Frankrijkweg werden processen bij het bedrijf verstoord door de stroomstoring. Er woedde daardoor brand in isolatiemateriaal in een productieruimte. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland betrof het een kleine brand en zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Er was sprake van lichte rookontwikkeling en voor de zekerheid werd daarom alarmfase 1 afgegeven. De bedrijfsbrandweer heeft de brand geblust. Om tien voor twaalf werd het sein brand meester gegeven.

ICL-IP, aan de Zevenaarhaven langs het kanaal van Gent naar Terneuzen, maakt een groot aantal producten met broom en fosfor als basis. De producten worden gebruikt in bijvoorbeeld brandvertragende middelen en farmaceutische producten en verf.

Skihal Skidôme in Terneuzen zat, een kilometer verderop, niet in het getroffen gebied maar wel in de buurt. "Daardoor is de spanning daar misschien een halve seconde of een seconde van het net geweest. Maar dat is genoeg om een alarm af te laten gaan." Dat gebeurde ook, kort na middernacht ging het automatische gaslarm voor ammoniaklekkage af (waar de vriesinstallatie op draait). Er is geen ammoniak vrijgekomen, meldt de Veiligheidsregio.

Om vijf over elf hadden veel huishoudens en bedrijven vrijdagavond weer stroom en om één uur 's nachts was de storing volledig opgelost.

Zaterdagochtend legt Delta de laatste hand aan de reparaties van de kabels.

Volledig scherm
ICL-IP Terneuzen © Google Streetview