Volledig scherm
© Wegener / Tom van Dijke

1100 zienswijzen tegen plan hoogspanningslijn

KRABBENDIJKE - Tegen de nieuwe hoogspanningsleiding door Zeeland zijn tot nu toe 1100 zienswijzen ingediend. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken.

Dit getal is nog niet de eindstand, omdat op het laatst vaak nog veel zienswijzen worden ingediend. De inzendtermijn is inmiddels gesloten.

Unaniem

Veel van de zienswijzen komen uit Krabbendijke. Het comité Zeeland zegt nee tegen 380 KV is de afgelopen weken van deur tot deur gegaan om inwoners te vragen of ze ook een zienswijze wilden indienen. Dat leverde bijna duizend zienswijzen op. Dat is volgens het actiecomité vrijwel unaniem. De inwoners van het dorp zijn vooral bang voor hun gezondheid. Ook de impact op het landschap en de belemmeringen die de kabels opleveren voor hun strandje zit ze hoog. Kitesurfen kan straks niet meer en de straling (het magnetisch veld rondom hoogspanningskabels) maakt het zonnen en zwemmen niet aantrekkelijk. En ook de landbouw maakt zich zorgen. In de omgeving van de masten kan niet gewerkt worden met drones en ook de precisielandbouw (computergestuurde landbouw) kan verstoord raken door het magnetisch veld.